IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla планира да стартира доставките на спортния Roadster догодина

Моделът ще ускорява от 0 до 97 км/ч за по-малко от секунда

16:49 | 28.02.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският производител на електромобили Tesla Inc. се готви да започне да доставя своя спортен модел Roadster през следващата година, обяви главният изпълнителен директор Илон Мъск, цитиран от Ройтерс.

„Тази вечер радикално увеличихме дизайнерските цели за новия Tesla Roadster“, пише Мъск в публикация в социалната платформа X, добавяйки, че производственият дизайн на Roadster ще бъде завършен и представен до края на тази година.

Tesla представи Roadster, четириместен автомобил, задвижван от батерии, в края на 2017 г., който първоначално трябваше да бъде пуснат на пазара през 2020 г.

През 2021 г. Мъск измести дебюта на Roadster до 2023 г., като се позова на пречките в глобалната верига на доставки. През 2023 г. Мъск каза, че Tesla се надява да започне производството на своето дълго отлагано следващо поколение електрически спортен автомобил Roadster през следващата година.

Мъск посочи, че моделът ще ускорява от 0 до 97 км/ч за по-малко от секунда. Колата ще предлага пробег от 1000 км с едно зареждане на батерията.

Tesla е най-големият производител на електромобили по пазарен дял, както и най-високооценената автомобилна компания в света. Тя се съсредоточи през последните години върху увеличаването на производството на наличните модели, за да постигне това, което Мъск определи като пробив както за Tesla, така и за електрическите автомобили като цяло.

Около 97% от продажбите на концерна се дължат на два модела - Model 3 и Y.

В края на януари Мъск заяви, че очаква нова вълна на растеж догодина под формата на нова, по-достъпна кола. Очакваният нов електромобил от следващо поколение ще бъде по-евтин и първо ще бъде произвеждан във фабриката на концерна в Остин още през втората половина на следващата година, а след това в планираното съоръжение в Мексико. Колата ще се изгражда и в друг обект в Северна Америка. Това може да помогне на превозното средство да се хареса на повече купувачи на масовия пазар, които вероятно не са в състояние да си позволят съществуващите модели на компанията, чиито цени започват от 45 хил. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 28.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още