IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шофьори в САЩ съдят Ferrari заради нерешен дефект при спирачките

Въпреки сервизните акции, които италианците предприемат, проблемът остава, изтъкват ищците в съдебен документ

10:20 | 19.03.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Италианският производител на суперавтомобили Ferrari NV беше обвинен в съдебно дело в САЩ, че не е отстранил „опасен дефект в безопасността“ относно спирачките в някои от своите превозни средства въпреки множеството сервизни акции, съобщава Bloomberg.

Въпросните акции не са нищо повече от „междинна коригираща мярка“ за един от идентифицираните проблеми със спирачките, оставяйки хиляди шофьори на Ferrari в опасни превозни средства, се посочва в групов съдебен иск, подаден в понеделник (18 март) във федералния съд на Сан Диего.

Жителят на Калифорния Илия Нечев твърди, че неговото Ferrari 458 Italia от 2010 г., което е купил през 2020 г., има „проблеми със спирачките“ от деня, в който го е получил.

„В една ситуация ищецът кара, спускайки се под наклон, с приблизително 50 мили в час (80 км/ч) и се подготвя да вземе 90-градусов десен завой, когато натиска спирачките“, но колата не намалява, педалът на спирачката остава неподвижен и, въпреки превключването на по-ниска предавка, няма спирачно налягане“, става ясно от съдебните документи.

Когато Нечев съобщава за това на местния дилър на Ferrari, последният казва, че проблемът е „обичаен“.

При доброволна сервизна акция, инициирана през октомври 2021 г., Ferrari North America идентифицира проблем с изтичане на спирачна течност, който може да наруши спирачната способност. Разширена акция стартира през 2022 г., която е насочена към автомобили в Германия, Китай и Япония.

Robert Bosch GmbH, който в жалбата е определен като производител на дефектните части, също е посочен като ответник.

Представители на Ferrari и Bosch не са отговорили на запитването на Bloomberg за коментар.

Ferrari е обвинена в това, че не е уведомила клиентите за пълния размер на спирачния дефект, който според Нечев може да бъде коригиран само със смяна на главния цилиндър.

Вместо това компанията продължава „да продава (или да се възползва от продажбата) на хиляди коли, изложени на този животозастрашаващ дефект“, се изтъква още в съдебния иск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 19.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още