IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Leapmotor ще изгражда евтини електромобили в завод на Stellantis в Полша

Производството на малката електрическа кола T03 може да започне преди края на юни

11:30 | 23.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската автомобилна компания Leapmotor ще произвежда електромобили в завода на своя партньор Stellantis в Тихи, Полша, съобщава Ройтерс, цитирайки източници, запознати с темата. По този начин концернът ще се превърне в един от първите китайски производители, които обособяват местни операции в Европа.

Производството на малката електрическа кола T03 може да започне преди края на юни, като се използва техниката на полусглобени превозни средства (SKD), включваща превръщането на частично сглобени комплекти в завършени коли, изтъкват източниците.

Stellantis избра обекта за своя партньор като част от съвместно предприятие, което те договориха миналата година.

Заводът в Тихи ще осигури ниски разходи за производство на продукт, предназначен да бъде достъпен за широк кръг клиенти, посочва един от източниците.

Говорител на Stellantis отказа коментар.

С пробег от 280 км, T03 вече се внася на някои европейски пазари, включително Франция, при цени, започващи от около 20 000 евро.

Моделът може да помогне на Stellantis да увеличи продажбите на евтини електромобили и да се конкурира успешно с гамата на Renault и BYD.

Китайските автомобилни производители въвеждат редица евтини електрически модели в Европа, което стимулира надпреварата сред европейските производители за разработване на по-достъпни електрически превозни средства.

Търговските търкания между Китай и Европейския съюз (ЕС) ескалират, след като Европейската комисия стартира разследване относно субсидиите на Пекин за сектора. Това може да доведе до наказателни мита върху вноса на китайски електромобили.

Stellantis заяви миналата година, че купува дял от 21% в Leapmotor в сделка за 1,6 млрд. долара, която ще ѝ даде нов шанс да се наложи в Китай, най-големия автомобилен пазар в света по продажби.

Като част от сделката двете компании също обявиха съвместно предприятие, давайки на Stellantis изключителни права за изграждане, износ и продажба на продукти на Leapmotor извън Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 23.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още