IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis очаква пазарни турбуленции заради ценовата война

Групата отчита понижена рентабилност през втората половина на 2023 г., като обяви обратно изкупуване на акции за 3 млрд. евро

12:19 | 15.02.24 г.
Главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес. Снимка: Bloomberg L.P.
Главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес. Снимка: Bloomberg L.P.

Базираната в Нидерландия автомобилна група Stellantis NV се подготвя за трудна година с по-голямо производство на автомобили в световен мащаб, което ще натежи върху цените, пише Bloomberg.

Компанията ще се противопостави на насрещните ветрове с редица нови модели и ще заложи на гъвкави опции, посочи главният финансов директор Натали Найт.

„Средата на предлагане се нормализира, както и ценовите условия“, заяви Найт по време на разговор с журналисти относно финансовото представяне на компанията. „Устойчиви сме на това, което смятаме, че ще бъде доста бурна година“.

Автомобилните производители са изправени пред забавяне на растежа на продажбите на електромобили, засилваща се конкуренция в лицето на китайските концерни и проблеми във веригата на доставки.

Междувременно главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес се подготвя за повече придобивания, които трябва да помогнат на групата да се справи по-добре с редица предизвикателства по време на електрификацията и цифровия преход.

Рентабилността на Stellantis постепенно започва да се понижава спрямо високите нива, които концернът отчете през 2021-2022 г. През втората половина на миналата година маржът на оперативната печалба падна до 11,2% спрямо отчетените преди година 12,3%.

Работническите стачки в САЩ са отговорни частично за спада, въпреки че производителят също губи пазарен дял на ключови пазари - Северна Америка и Европа.

Сред по-меките перспективи Stellantis очерта по-ниските разходи за суровини и логистика като положителни, както и факта, че компанията успява да се справи с ефектите от стачките в САЩ, които засегнаха производството, изтъква Найт.

Коригираната оперативна печалба на групата за втората половин на 2023 г. падна с 10% до 10,2 млрд. евро. Stellantis също така обяви обратно изкупване на акции за 3 млрд. евро.

За тази година компанията очаква да си осигури най-малко двуцифрен оперативен марж и положителен индустриален свободен паричен поток.

Миналата седмица Stellantis отхвърли слуховете за сливане с френския концерн Renault, след като в медийното пространство се появи информация за водено от Франция обединение между компаниите.

Председателят на Stellantis Джон Елкан обяви, че компанията майка на Peugeot и трети по големина автомобилен производител в света по продажби, е фокусирана върху изпълнението на своя дългосрочен бизнес план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 15.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още