IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай подаде жалба в СТО заради американските субсидии за електрическите автомобили

Според Пекин това изкривява лоялната конкуренция и прекъсва глобалната верига на доставки

14:10 | 26.03.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай е подал жалба в Световната търговска организация (СТО) заради американските субсидии за електрически превозни средства, предава Ройтерс.

Китайското министерство на търговията заяви във вторник, че е прибягнало до процеса на уреждане на спорове в СТО, за да протестира срещу американските изисквания превозните средства да използват части от определени региони и да отговорят на определени изисквания, за да получат субсидии.

Изявление, публикувано онлайн, гласи, че САЩ са формулирали дискриминационни политики за субсидиране на новите електрически превозни средства съгласно своя Закон за намаляване на инфлацията в отговор на изменението на климата.

В изявлението се посочва, че ходът на САЩ изключва китайските продукти, а това изкривява лоялната конкуренция и прекъсва глобалната верига на доставки на нови електрически превозни средства.

Целта е да се защитят интересите на китайските компании, които произвеждат електромобили, и да се осигурят равни условия за глобалната индустрия за електрически автомобили, допълва се в изявлението на китайското министерство на търговията.

От Ройтерс не са получили отговор от Службата на търговския представител на САЩ във Вашингтон на изпратени въпроси. Все още няма коментар по жалбата и от СТО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 26.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още