IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Генетични тестове, водород и термопомпи – новите пътища за растеж на Bosch

Германската група се стреми да диверсифицира източниците на приходи, тъй като пазара на електромобили се охлажда

21:57 | 18.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Robert Bosch GmbH навлиза по-дълбоко в области извън своя основен автомобилен бизнес, където клиенти като Volkswagen AG и BMW AG се сблъскват с отслабващото търсене на електрически превозни средства, съобщава Bloomberg.

Най-големият производител на авточасти в света по обем на продажби инвестира в генни тестове, водород и термопомпи, за да си осигури растеж, тъй като автомобилната индустрия - която допринася за повече от половината от приходите на Bosch – се сблъсква с отстъпление от страна на потребителите.

„За 2024 г. не очакваме икономически попътен вятър“, признава главният финансов директор Маркус Форшнер, позовавайки се на забавянето на глобалния икономически растеж със стагниращото производство на превозни средства и продължаващата слабост на пазара на машиностроене.

Производителите на автомобили и техните доставчици са в процес на стратегическо пренастройване, като търсенето на електрически превозни средства се охлажда на фона на все още високите цени и опасенията относно пробега. По-високите лихвени проценти започнаха да натежават върху потребителските разходи, докато натрупаните поръчки на автомобилните концерни от продължителната криза с доставките на чипове изчезнаха.

Bosch казва, че вероятно ще се затрудни да достигне миналогодишния оперативен марж от 5,3%. Bosch и неговите германски конкуренти Continental AG и ZF Friedrichshafen AG настояват за съкращения на работни места и мерки за постигане на икономии, за да компенсират инвестициите в нови технологии.

„Виждаме, че действията в областта на климата вече не са единственият въпрос на върха на политическия дневен ред“, изтъква главният изпълнителен директор Щефан Хартунг на годишната пресконференция на доставчика. „Някои пазари се развиват твърде бавно – такъв е случаят с електромобилността и положението не е по-различно за водородните технологии и термопомпите“, добавя той.

В областта на медицината Bosch инвестира в молекулярна диагностика за тестване на генетични характеристики, както и в автоматизирани тестове за мултирезистентни бактерии. По време на пандемията компанията предложи устройства за бързо тестване за откриване на коронавирус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 18.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още