IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bosch готви съкращения на служители в два завода в Германия

Компанията се позова на стремежа си да се адаптира към променящото се търсене и технологии в автомобилния сектор

12:07 | 12.12.23 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Доставчикът на автомобилни части Bosch планира да съкрати до 1500 работни места в два от своите завода в Германия до 2025 г., за да адаптира нивата на работна ръка към променящото се търсене и технологии в автомобилния сектор, съобщи компанията, цитирана от Ройтерс.

Новината за съкращенията първоначално беше публикувана от германската медия Automobilwoche.

„Подобно на други компании, ние трябва да адаптираме нивото на заетост към ситуацията с поръчките, структурните промени в сектора и навлизането на пазара на бъдещи технологии“, изтъква говорител на Bosch в коментари по имейл. „Виждаме необходимост от адаптиране на капацитета на до 1500 служители в областите на развитие, администрация и продажби в отдела за задвижвания в обектите Фойербах и Швибердинген до края на 2025 г.“, добавя той.

Компанията се опитва да постигне това чрез преместване на персонала в други отдели, ранно пенсиониране или споразумения за доброволно напускане. Според говорителя групата преговаря с работническия съвет за конкретни подробности по темата.

„Изправени сме пред значително по-големи предизвикателства от очакваното в началото на годината... Дори ако искаме да поддържаме нивото на заетост възможно най-ефективно с нови продукти и широк набор от мерки за обучение, ще трябва да го адаптираме към ситуацията с поръчките в някои области“, изтъква Bosch.

Компанията потвърди, че ще се въздържа от принудителни съкращения в своите германски обекти за мобилност до края на 2027 г.

По-рано тази година Bosch призова европейските правителства да отделят повече време за подобряване на конкурентоспособността на ЕС вместо да се съсредоточават върху рисковете, пред които компаниите са изправени, правейки бизнес в Китай.

Bosch е сред най-големите работодатели в ЕС и миналата година е постигнала около половината от приходите си от продажби на стойност 88,2 млрд. евро извън Европа. Наред с бизнеса с доставки на автомобилни части, най-големия и основен двигател на печалбите му, Bosch произвежда и редица други продукти, включително домакински уреди.

Миналата година Bosch съобщи, че ще задели 2 млрд. евро за повторно обучение на своите над 400 хил. служители, за да ги подготви по-добре за прехода към ерата на електромобилите. По-рано този месец Bosch обяви планове да инвестира 2,5 млрд. евро във водородна технология.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 12.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 3
Gna
преди 4 месеца
До: Ironhorse няма как да е друго, Китайците могат да правят всичко, което Европа произвежда доста по-евтино. Иначе да Еврото е една безмислена валута, няма да се учудя ако в Брикс я блеклистнат до 10тина години. Иначе банкрутите в Европа тепърва започват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
Ironhorse
преди 4 месеца
Криза няма и няма криза. Всичко е цветя рози и ... банкрути ...Затоплистите смачкаха икономиката, сега идва сметката ... безработица и вдигане на данъците, за да се плащат огромните държавни дългове.Еврото ще потъне през 2024 г., а дали ще изплува зависи, дали десните консерватори ще спечелят изборите през 2024 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още