IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководителят на Bosch призова Европа да намали притесненията си от Китай

Щефан Хартунг отправи призива, след като Германия предупреди компаниите си да намалят зависимостта си от Пекин

17:10 | 30.07.23 г.
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Ръководителят на най-големия доставчик на автомобилни части в Европа Bosch призова европейските правителства да отделят повече време за подобряване на конкурентоспособността на ЕС вместо да се съсредоточават върху рисковете, пред които компаниите са изправени, правейки бизнес в Китай, пише Financial Times.

Призивът от Щефан Хартунг, който е начело на Bosch от миналата година, беше отправен в момент, когато европейските столици стават все по-притеснени заради експозицията на компаниите от региона към Китай на фона на влошаването на отношенията на суперсилата със Запада.

По-рано този месец Германия предупреди компаниите си да намалят зависимостта си от Пекин, след като прие първата си стратегия за Китай, и подчерта, че правителството няма да плати сметката, ако те станат жертва на нарастващия геополитически риск.

В отговор на въпрос за намаляването на риска от Китай Хартунг заяви: „Какво правим за единния пазар в Европа? Това в последно време не се обсъжда много“.

Правителствата трябва да се стремят към подобрения на единния пазар, „ако ние, като европейци, искаме да бъдем конкурентоспособни“, каза Хартунг в интервю в централата на германската компания в Щутгарт.

Той посочи бюрокрацията, пред която са изправени компаниите в 27-те страни членки на ЕС. „В много области откриваме бариери между страните и отношения на внос-износ, които… понякога всъщност са по-лоши, отколкото когато правим бизнес извън Европа“, допълни Хартунг.

Частната компания Bosch е сред най-големите работодатели в ЕС и миналата година е постигнала около половината от приходите си от продажби на стойност 88,2 млрд. евро извън Европа. Наред с бизнеса с доставки на автомобилни части, най-големия и основен двигател на печалбите му, Bosch произвежда и редица други продукти, включително домакински уреди.

Според Хартунг намаляването на риск не е добър термин, защото звучи много лесно и допълни, че „не можеш да намалиш риска, като се изолираш“.

Но той каза още, че вниманието по темата поне означава, че политици в Европа обмислят по-широкия въпрос за това „какви в действителност са интересите на компаниите ни“.

Докато светът се насочва към електромобили, европейската автомобилна индустрия се опитва да е в крак с глобалната надпревара, в която Китай е голям играч.

Миналата година Bosch съобщи, че ще задели 2 млрд. евро в повторно обучение на своите над 400 хил. служители, за да ги подготви по-добре за прехода към ерата на електромобилите. По-рано този месец Bosch обяви планове да инвестира 2,5 млрд. евро във водородна технология.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 30.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още