IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan понижи очакванията си за годишната печалба заради слаби продажби

Японската компания се позова още на силната конкуренция в САЩ, земетресението на полуостров Ното и прекъсванията в корабоплаването в Червено море

14:18 | 19.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Nissan Motor Co. понижи прогнозата си за годишна оперативна печалба с 14,5%, позовавайки се на по-ниските от очакваното продажби на автомобили и на други фактори, съобщава Ройтерс.

Третият по големина производител на автомобили в Япония по обем на продажбите сега очаква оперативна печалба от 530 млрд. йени (3,43 млрд. долара) вместо 620 млрд. йени за годината, която приключи в края на март. Прогнозите са нетната печалба да достигне 370 млрд. йени вместо предишната оценка за 390 млрд. йени.

Nissan заяви, че продажбите на превозни средства ще достигнат обеми от 3,44 милиона автомобила за годината, понижавайки оценката си само два месеца след ревизията до 3,55 млн. броя, отчасти поради слабо представяне в Китай.

Изпълнителният директор Макото Учида каза по време на пресконференция, че въздействието на засилващата се конкуренция на американския пазар, земетресението на полуостров Ното в Япония и прекъсванията на корабоплаването в Червено море са навредили на продажбите.

Тримесечните резултати на Nissan също бяха засегнати от по-силното от очакваното търсене на хибриди в САЩ, тенденция, която особено облагодетелства конкурентния японски автомобилен производител Toyota Motor Corp.

Понижаването на прогнозата се дължи отчасти на подкрепата на Nissan за доставчиците, след като компанията установи, че ще ѝ бъде трудно да постигне първоначалните си цели за продажбите за някои модели в последната актуализация на средносрочния си бизнес план, подчерта Учида.

Според него тази подкрепа не е свързана с японската служба за наблюдение на справедливата търговия, която обвини Nissan миналия месец за нарушаване на закона за подизпълнителите, като е платила с 3 млрд. йени по-малко на 36 доставчици за период от около две години от януари 2021 г. насам.

Новата очаквана оперативна печалба на Nissan за току-що приключилата финансова година ще бъде с 40% по-висока от резултата от предходната година, когато беше генерирана печалба в размер на 377 млрд. йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 19.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още