IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan ще произвежда твърдотелни батерии, залага на гигакастинга в производството

Японците се стремят да ограничат разходите и да подобрят ефективността на производствените процеси до края на десетилетието

14:06 | 17.04.24 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японският автомобилен концерн Nissan Motor Co. ще започне да произвежда твърдотелни батерии за електрически превозни средства в мащаб до началото на 2029 г. и ще използва огромни машини за леене на части, стремейки се да повиши ефективността и да намали разходите при производството на бъдещи модели, съобщава Ройтерс, цитирайки компанията.

Nissan залага на технологичния напредък, за да избегне тежката конкуренция в лицето на пазарни лидери като Tesla Inc. и BYD Co., които имат преднина в производството на задвижвани с батерии автомобили.

Третият по големина производител на автомобили в Япония първоначално ще тества прототипи и ще разработи твърдотелни батерии във все още незавършен пилотен завод в Йокохама, където е базирана Nissan, преди да изгради производствен капацитет. Очаква се твърдотелните батерии да се зареждат по-бързо и да издържат по-дълго от конвенционалните клетки.

Nissan очаква да произведе първите си твърдотелни батерии в новото съоръжение през март 2025 г. и ще разположи 100 работници на смяна, за да увеличи производството до 100 мегаватчаса годишно от финансовата година, започваща през април 2028 г.

Автомобилният производител също така ще използва тежки машини за производството на задните подове на електромобилите - процес, който ще свие производствените разходи с 10% и ще намали теглото на компонентите с 20%.

Nissan обмисля различни решения за производството на каросерии. Концернът се е спрял върху 6000-тона машина за гигакастинг, за да направи структурата на задната част на каросерията, използвайки една алуминиева отливка.

Nissan планира да пусне 30 нови модела през следващите три години. От тях 16 ще бъдат електрически, включително осем изцяло задвижвани с батерии превозни средства и четири плъгин хибрида.

Компанията, която беше пионер при електромобилите със своя модел Leaf, сега се стреми да намали цената на следващото поколение електрически коли с 30%, за да ги направи по-конкурентни спрямо моделите с двигатели с вътрешно горене до 2030 г.

Nissan обмисля стратегическо партньорство с по-големия местен конкурент Honda Motor, като двете компании планират да работят заедно за създаването на ключови компоненти за електромобили и изкуствен интелект в автомобилни софтуерни платформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 17.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 2
evlogi
преди 1 седмица
"..Третият по големина производител на автомобили в Япония първоначално ще тества прототипи и ще разработи твърдотелни батерии във все още незавършен пилотен завод в Йокохама,." ще, ще, ще, 2029 година, още незавършен..мдаа...Все същата история...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 10
zelka007
преди 1 седмица
пореден автомобилен концерн залага на твърдотелни батерии ... мдааа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още