IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault се готви да продаде още 2,5% от акциите в Nissan за над 360 млн. евро

Тази трансакция ще позволи по-бързо намаляване на дълга и подкрепя решимостта на групата да се върне към инвестиционен рейтинг, изтъква френската компания

16:47 | 27.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Renault SA планира да продаде дял от около 2,5% в Nissan в сделка, която може да доведе до генериране на до 362 милиона евро, съобщава Ройтерс, цитирайки френската автомобилна група.

Продажбата на акции е втората, тъй като Renault се стреми да намали дела си в Nissan до 15% от около 43% сега, докато двете фирми променят дългогодишното си партньорство.

Renault продаде 5% дял в Nissan обратно на японската компания през декември, припомня Ройтерс.

Последната продажба на до 100 242 900 акции на Nissan е част от 24,63% от капитала на Nissan, които Renault е вложила във френски тръст.

Продажбата ще бъде осъществена като част от програма за обратно изкупуване на акции, обявена от Nissan, информира още Renault.

„Тази трансакция ще позволи по-бързо намаляване на дълга и подкрепя решимостта на групата да се върне към инвестиционен рейтинг“, изтъква френският концерн.

Renault има правото да продаде още 180 447 100 акции на Nissan, които бяха предложени, но не бяха изкупени обратно от японската фирма на трети страни в рамките на период от 180 дни.

Като част от споразумение от миналата година за прекрояване на техния съюз, Renault и Nissan се стремят да имат кръстосани дялови участия от по 15%.

Renault, Nissan и по-малкият партньор в алианса Mitsubishi Motors планират още да продължат напред чрез сътрудничество по специфични проекти, включително в Индия, Южна Америка и Европа. Nissan ще инвестира в изградения от Renault бизнес за електрически автомобили и софтуер Ampere, който се готви за листване на акциите си, като целта е да стане стратегически акционер.

Нарастващите разходи за електрификация и бързите технологични иновации означават, че нито Renault, нито Nissan могат да си позволят да се откажат от някои от предимствата, произтичащи от алианса, например общи покупки и платформи за автомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 27.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още