IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla ускорява въвеждането на нови по-евтини модели

Мъск затвърди ангажимента на компанията към разработването на автономен автомобил в разговор с анализатори по тримесечния отчет

08:49 | 24.04.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск се опита да разсее опасенията на Wall Street за стратегическата посока на компанията, подчертавайки ангажимента ѝ да прави по-евтини електрически автомобили, съобщава Wall Street Journal.

В разговор около отчета на компанията във вторник Мъск заяви, че Tesla ускорява стартирането на нови модели, включително такива, които ще се продават на по-достъпни цени.

Коментарите ограничават мрачния старт на годината за най-високо оценявания производител на автомобили в света, който все пак отчете срив на печалбата за първото тримесечие до най-ниското ѝ ниво от 2021 г. насам. Оперативният марж на Tesla се е свил значително, намалявайки до 5,5% през първите три месеца от 11,4% година по-рано.

Мъск подчерта и значението на това Tesla да постигне дългогодишната си – и засега непостижима – цел да разработи автономен автомобил.

Той сподели нови подробности за плановете на компанията за специален модел роботакси и мрежа за споделено пътуване, като каза, че Tesla ще управлява собствен автопарк и ще позволи на клиентите да използват своите превозни средства в услугата, която той сравнява с Airbnb. Мъск спомена и възможно име за роботаксито, което трябва да бъде представено през август. В небрежна забележка той нарече модела Cybercab.

„Ако някой не вярва, че Tesla ще реши автономията, мисля, че не трябва да бъде инвеститор в компанията“, каза Мъск.

Производителят от Тексас обяви нетна печалба от 1,1 млрд. долара за периода януари-март – с 55% по-малко на годишна база. Приходите са се свили с 9% спрямо миналата година до 21,3 млрд. долара, отразявайки спада както на цените на превозните средства, така и в доставките.

Акциите поскъпнаха с над 10% в следпазарната търговия във вторник след представянето на отчета. Цената им достигна 144,68 долара за брой при затварянето на борсите, като спадът спрямо началото на годината е 42%.

Tesla е в по-несигурна ситуация, отколкото е била от години заради спад на продажбите ѝ на превозни средства, охлаждането на пазара в цялата индустрия и решението на Мъск да постави по-голям акцент върху разработването на напълно автономен автомобил – проект, който много инвеститори смятат за рискован.

Разговорът около отчета на компанията беше първият официален на Мъск с инвеститори от началото на преструктурирането, което се очаква да намали световната работна сила на компанията с над 10%.

Има обаче и други промени. Двама висши мениджъри обявиха по-рано този месец, че напускат компанията, а на служителите им беше казано да се фокусират върху така нареченото роботакси – пренареждане на приоритетите, което изненада пазара.

Мартин Виеха, дългогодишният ръководител на отдела за връзки с инвеститорите на Tesla, приключи разговора за отчета във вторник, казвайки, че той също ще напусне поста си.

Мъск отказа да сподели подробности за новите модели, които Tesla разработва и които според него вероятно ще бъдат пуснати на пазара преди края на 2025 г. - момент, за който по-рано каза, че планира евтин автомобил да влезе в производство.

Tesla отдава част от представянето си през първото тримесечие на „постепенното“ нарастване на производството на своя актуализиран автомобил Model 3 в Калифорния.

На Wall Street анализаторите се примиряват с идеята, че Tesla – отдавна ценена заради потенциала си за растеж – може изобщо да не увеличи доставките тази година.

Tesla повтори във вторник, че растежът през 2024 г. може да бъде „забележимо по-нисък“ от предходната година. Ръководителите описаха Tesla като намираща се между две вълни на растеж: първата, движена от популярния кросоувър Model Y и автомобила Model 3, и следващата, която идва с пускането на пазара на ново поколение автомобили.

Най-новият модел на компанията, трудният за производство пикап Cybertruck, стартира бавно, откакто се появи на пазара в края на миналата година.

Компанията отново намали цените през последните дни, сваляйки с 2000 долара цените на няколко модела в САЩ, тъй като се сблъсква със засилващата се конкуренция на пазара на електромобили.

Свободният паричен поток на Tesla е станал отрицателен през първото тримесечие, като компанията е загубила около 2,5 млрд. долара заради инвестиции в инфраструктура с изкуствен интелект, а запасите от непродадени превозни средства са се покачили до 28 дни от 15 дни предходната година.

Optimus

В същия разговор Мъск заяви, че хуманоидният робот, който компанията подготвя, все още е на ниво лаборатория, но може да е готов за продажба към края на следващата година, предава Ройтерс.

Мъск заяви, че по негово предположение роботът на Tesla, наречен Optimus, ще може да изпълнява задачи във фабриката до края на тази година.

Хуманоидни роботи се разработват от няколко години от японската Honda и Boston Dynamics от Hyundai Motor.

Тази година подкрепената от Microsoft и Nvidia стартираща компания Figure заяви, че е подписала партньорство с германския автомобилен производител BMW за внедряване на хуманоидни роботи в завода на автомобилния производител в САЩ.

Мъск е казвал, че продажбите на роботи могат да станат по-голяма част от бизнеса на Tesla, отколкото други сегменти, включително производството на автомобили.

„Мисля, че Tesla е в най-добрата позиция от всеки производител на хуманоидни роботи да може да достигне обемно производство с ефективни логически изводи на самия робот“, каза Мъск по време на разговора във вторник, имайки предвид способностите на изкуствения интелект.

Tesla пусна първото поколение на своя робот Optimus, наречен Bumblebee, през септември 2022 г. Тази година компанията публикува видео на второ поколение на двукракия робот, сгъващ тениска в съоръжението на фирмата.

Видеото на Figure, публикувано през февруари на робота ѝ 01, показва как прави кафе, а Boston Dynamics миналата седмица представи електрическа платформа за своя хуманоиден робот Atlas, който се извива и обръща от легнало състояние в изправено и ходещо състояние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 24.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още