IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Chrysler Portal – колата, която може да разпознава лица

Революционният концепт се управлява сам и може да измине до 400 км с едно зареждане

10:06 | 04.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Fiat Chrysler Automobiles</em></p>

Снимка: Fiat Chrysler Automobiles

Въпреки че Fiat Chrysler Automobiles (FCA) не обяви планиран дебют за автомобилното изложение в Детройт, от концерна са решили да зарадват с нещо интересно посетителите на изложението за потребителска електроника CES в Лас Вегас. Там ще бъде представен изцяло електрическият автономен прототип Chrysler Portal, който е разработен с идеята да се превърне в „междинно пространство“ между дома и офиса.

Автомобилът има модерен и технологично извисен интериор, предлагаш предостатъчно пространство и висококачествена изработка. Американците твърдят, че автомобилът е проектиран отвътре-навън, а целта е била да се подчертае „модерният начин на живот“, който е свързан с използването на десетки електронни асистенти и технологии.

„Chrysler Portal е като социален център, в който могат да участват до шест души. Автомобилът е ориентиран към хората, родени в 21 век, на които в момента им предстои да създадат семейство,“ коментира директорът на глобалния дизайн на FCA Ралф Жил.
 
Интериорът е с обем 5 кубически метра и действа като централно работно пространство. Покривът е прозрачен, челното стъкло е голямо, а прозорците позволяват много естествена светлина да навлиза в кабината. Според американците вратите на концепта наподобяват портал във времето и осигуряват лесен достъп до интериора.

Външността на Chrysler Portal е минималистична и има футуристични черти, но все пак се придържа към стандартите на серийното автомобилостроене.

Използвайки напредничави системи от сензори, комбинирани с високопроизводителни компютри, Portal може да се движи абсолютно автоматично, отговаряйки на изискванията на стандарта SAE Level 3. За целта концептът използва цял набор от датчици, сред които камери, радар, лазер и ултразвукова технология. Последната се състои от сензори, вградени в двете брони на колата.

Така или иначе, коронният номер на Chrysler Portal е системата за разпознаване на лица, чрез която колата запомня индивидуалните настройки на всеки един от пътниците, в това число положението на седалката, температурата и др. Напредничавият прототип е оборудван и със система за гласови команди, която може да изпълнява команди като отключване/заключване на вратите, стига да е разпознала гласа на собственика, разбира се.

И понеже в център на проекта стоят комуникацията, общуването и автоматизацията, Chrysler Portal не е пропуснал и социалните мрежи, които са широко застъпени. Системата позволява на пътниците да споделят музика, снимки и видео чрез специален дисплей, а комуникацията между пасажерите в купето може да се извършва и чрез специална интерком система. Благодарение на нея, бащата може да каже нещо на детето си, седящо на последния ред седалки. В колата е внедрена и система за разпознаване на жестове, чрез която също могат да се отварят вратите, да се управлява мултимедийната система, да се извършват телефонни обаждания и др.

Колкото до мощността, тя идва от електромотор, захранван от 100 кВч литиево-йонна батерия, разположена в пода на колата. С едно зареждане, Portal, който има междуосие от точно 3 метра, може да измине 400 км. Благодарение на системата за бързо зареждане, батерията може да бъде заредена отчасти за по-малко от 20 минути, което позволява изминаването на 241 км.

На практика това е най-напредничавият концепт, който Chrysler някога е създавала.

Още подобни новини четете в Automedia.bg! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още