IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски производители на литий потриват доволно ръце заради високите цени на метала

Докато печалбата на Ganfeng Lithium расте през първото полугодие с над 400% на годишна база, тази на Tianqi Lithium се изстрелва нагоре с почти 12 000%

19:15 | 31.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-големите производители на литий в Китай се радват на страхотен сезон по отношение на печалбата, точно когато цената на метала, жизненоважен за електромобилните батерии, се доближава до най-високите си нива на фона на кризата с доставките, пише Bloomberg.

Нетната печалба на Tianqi Lithium Corp. за първото полугодие скочи с почти 12 000% спрямо година по-рано до рекордните 10,3 млрд. юана (1,5 млрд. долара). Междувременно печалбата на Ganfeng Lithium Co. нарасна с над 400% за същия период на годишна база до 7,25 млрд. юана, макар резултатът да беше в долния крайнна целевия диапазон.

Цените на литиевия карбонат скочиха с почти 80% в Китай от началото на годината, като скорошната криза с електроенергията в Съчуан осигури допълнителен ценови тласък. Китайската провинция, където се добива над една пета от лития в Китай, претърпя две седмици на прекъсвания на електроенергията през август. Това създаде смущения в доставките на и без това затегнатия пазар, тласкайки цената на метала до рекордно високи нива.

Междувременно търсенето на суровини за батерии се нажежава, тъй като автомобилната индустрия увеличава темпа на електрификация на своята продуктова гама. Продажбите на електромобили в Китай се очаква да нараснат до 89% през тази година, подкрепени от правителствените субсидии, според Bloomberg Intelligence.

Китайските производители на литий отчитат силни ръстове на печалбата на фона на поскъпващия метал и стегнатия пазар. Източник: Bloomberg Китайските производители на литий отчитат силни ръстове на печалбата на фона на поскъпващия метал и стегнатия пазар. Източник: Bloomberg

UBS Group AG повиши дългосрочната си прогноза за цените на литиевите батерии с 38%, тъй като стимулирането на новите доставки ще изисква дори по-високи цени.

Tianqi Lithium планира да рестартира работата по проект в мината Yajiang Cuola в Съчуан, „за да се справи с потенциалните рискове от недостиг на литиеви ресурси и от зависимост от внос на суровини в бъдеще“, изтъкват от компанията в своя финансов отчет. През юли тя обяви, че има за цел да удвои капацитета си през следващите три години.

Ganfeng Lithium заяви от своя страна, че производството и продажбите ѝ като цяло са били по-ниски от очакваното през първата половина на годината. Въпреки това компанията прогнозира подобрение до края на 2022 г., като се позовава на завършването на процеса по разширяване на мината Mt Marion в Австралия, добавения нов капацитет в Китай и облекчаването на мерките срещу коронавируса в страната. Ganfeng Lithium също така разкри планове за разширяване на производството на батерии в Чунцин и Дзянси.

„Продължаващото стабилно търсене на електромобили в световен мащаб и рекордно високите температури в югозападната част на Китай са ключовите двигатели за пазара“, посочват от Benchmark Mineral Intelligence в бележка до клиенти миналата седмица. „В по-дългосрочен план пазарът на литий вероятно ще остане стегнат през това десетилетие, но ще се балансира около 2026 г.“, добавят от консултантската компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още