IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цв. Банков: Единственият вариант пред "Химко" е разпродаване на активите му

Предприятие, което 10 години е било извън пазара, много трудно може да бъде върнато в стария си вариант, смята синдикът на фалиралото дружество

10:02 | 08.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bulgaria On Air</em></p>

Снимка: Bulgaria On Air

Връщането на търговското дружество „Химко” на пазара е невъзможно, тъй като то е във фаза, в която се извършва осребряване на имуществото му за покриване на задълженията към кредиторите, заяви в ефира на телевизия Bulgaria On Air синдикът Цветан Банков.

„Търговското дружество „Химко” ще бъде заличено от търговския регистър, след като всички негови активи бъдат продадени, тъй като кредиторите няма как да опростят задълженията му при сегашния им размер”, посочи Банков.

„Предстои втори търг по продажба на активите, като ако те не бъдат продадени на него, ще се търси друг начин за осребряването на имуществото, защото друг вариант няма”, коментира той.

„Предприятие, което 10 години е било извън пазара, много трудно може да бъде върнато в стария си вариант”, каза синдикът относно идеята на министъра на икономиката Драгомир Стойнев държавата да купи завода и да го вдигне на крака.

„Има аргументи за и против подобен проект, но при всички положения той трябва да бъде дело на много задълбочен анализ и точен бизнес план. Възможно е да се промени предмета на дейност на предприятието, защото то притежава уникални производствени площадки с уникална инфраструктура.

Дано това обаче да е наистина бизнес проект, а не скъпа социална програма. Практиката показва, че агонията на подобни предприятия никога не води до оздравяване. Може да се отлага във времето, но винаги се стига до печален край. Все пак за ликвидирането им има и обективни причини”, коментира Банков.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
бай Промо
преди 9 години
Отн.: 'идеята ... държавата да купи завода и да го вдигне на крака'И това ли е черешката на всички торти ... на реиндустриализацията. Да се налеят безбожно едни пари на данъкоплатците в някаква каца без дъно за да се възродели славата и величието на 'Химко' ... да произвежда азотни бои и бензидин канцерогени за баданосване на индийски и китайски ***, представяни за дрехи.Ако някой иска да прави реиндустриализация, да прави модерна технологична реиндустриализация - наносървъри, нанотехнологии, нано-оптика. Висша и последна фаза на BG реиндустриализацията може да стане последната граница на цифровизация - дигитализирането на светлината.На площадката на 'Химко' безпроблемно могат да се сглобяват разни слънчеви панели, вятърни и водни турбини, електрически генератори ... и супервосокоскоростни нано-оптични кабели за цифрови комуникации. Хем дрехите ни няма да са канцерогенни, хем някой ден може да завладеем някой и друг пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още