IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пороят в Бургаско взе трета жертва*

Според главния секретар на МВР ситуацията в региона вече постепенно се нормализира

12:53 | 06.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пороят в Бургаско взе трета жертва*

Жертвите на поредния потоп у нас станаха три. Спасителни екипи откриха тялото на 27-годишен мъж, който е обитавал каравана край село Ново Паничарево, община Приморско, пише Dnes.bg.

Пред "Фокус" кметът на Приморско разказа, че мъжът е бил пастир и е открит удавен в река Ропотамо. В Приморско днес бе обявено бедствено положение, но по-късно бе отменено.

В понеделник в Бургас ще е ден на траур.

По-рано днес пожарникари са открили тялото на 63-годишна жена, удавена в автомобил в местността Ченгене край Бургас. Пред "Хоризонт" главният секретар на МВР Светлозар Лазаров съобщи и за втора жертва в Бургаска област -  удавена 23-годишна жена. Тялото й е намерено на спортната площадка в парк "Росенец" край Бургас. Операцията по отводняването на рибарското селище в парка продължава.

В момента в региона не се издирват други хора, посочи Лазаров, цитиран от БНР:

"Над 320 операции са извършени от тази нощ. След 3.00 часа се усложни обстановката на територията на област Бургас и имаше бедстващи хора в кварталите "Победа", "Акациите", "Крайморие", рибарското селище "Отманли" и посока Бургас-Созопол. Там пътят е затворен. Имаме една жена, която е удавена, 63-годишна и за съжаление имаме и 23-годишно момиче, което издирвахме и намерихме също мъртво."

Според главния секретар на МВР ситуацията вече постепенно се нормализира:

"Усложнените критични точки са област Стара Загора, област Хасково, и на двете места функционират съответните щабове. На територията на област Стара Загора е затворен пътят Стара Загора-Хасково. Имаме отделно евакуация, осъществена в община Опан, община Гълъбово, на територията на област Хасково е затворен главният път Е-80, на територията на Харманли имаме 3-4 метра приливна вълна, всъщност това е причината. На територията на село Бисер, кметицата, по нейни указания, е извършила евакуация на селото."

През нощта в Бургаско се изляха 80 литра на квадратен метър. Спасителни екипи са се отзовали на сигнали за бедствие в бургаските квартали "Победа", "Акациите", "Крайморие" и рибарското селище "Отманли". Евакуирани са повече от двадесет души. 

Приливна вълна е отнесла в дерето шест автомобила от главния път Созопол-Бургас, в района на парк "Росенец". Водата, по всяка вероятност, е тръгнала от реката, която минава край село Росен. Съборила е дървета по пътя и изкъртила част от мантинелата и пътните знаци и е отнесла в дерето шест коли. В момента се издирват хората от автомобилите. На мястото започнаха да пристигат хора, които твърдят, че нямат връзка със своите близки. На този етап отказват да съобщят имената им. Напълно е възможно хората в отнесените коли да са успели да излязат и да се спасят.

Кметът на Бургас Димитър Николов също пристигна в района на инцидента, извършва се и оглед с хеликоптер. От входа на парка "Росенец" до мястото на трагедията се е образувала колона от автомобили. Движението не е спряно, но колите преминават бавно.

Бедствено положение беше обявено в Приморско. Кметът Димитър Германов е наредил евакуация на населението на село Ново Паничарево. Наводнен е и къмпинг "Китен".

Очаква се ръководството на МВР да даде повече информация за ситуацията в Бургаска област. 

* Актуализирано в 17:00 с информацията за третата жертва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още