IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безвъзмездната помощ при саниране с европари се увеличава на 75% от разходите*

За увеличението още миналата седмица се договориха служебният строителен министър Екатерина Захариева и еврокомисарят Йоханес Хан

10:30 | 04.04.13 г. 4
Безвъзмездната помощ при саниране с европари се увеличава на 75% от разходите*

Безвъзмездната помощ за саниране на жилища с европейски пари по проекта "Енергийно обновяване на българските домове" ще бъде увеличена на 75% от разходите за проектирането на ремонта, самите строителни дейности, надзора и таксата за въвеждането на сградата в експлоатация, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Управляващият орган на оперативната програма „Регионално развитие“, с пари от която се финансира проектът, е започнал процедурата, в рамките на която ще бъде одобрено увеличаването на безвъзмездното финансиране за програмния период 2007 -2013 година.

Припомняме, че в момента правилата за саниране на жилищни сгради с европейски пари предвиждат собствениците на жилища в сградите, които бъдат одобрени за саниране по проекта „Енергийно обновяване на българските домове“, да получат безвъзмездна финансова помощ в размер на 50% от разходите за обновяването.

Останалите 50% от необходимите суми собствениците трябваше да осигурят сами с лични средства, средства на етажната собственост или кредит, включително заем от Фонда за жилищно обновяване, с който при по-ниски лихви се финансират собственици, които не могат да осигурят сами съучастието си при заплащането на ремонтните работи.

С промяната обаче собствениците вече ще трябва да осигурят 25 на сто от всички разходи по ремонта.

От ведомството припомнят, че техническото обследване, техническият паспорт и обследването за енергийна ефективност се покриват напълно от безвъзмездната финансова помощ.

Още през миналата седмица стана ясно, че размерът на безвъзмездното финансиране за саниране на жилищни сгради с европейски пари може да бъде увеличено. За това се договориха еврокомисарят по регионална политика Йоханес Хан и вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева по време на посещението на Захариева в Брюксел.

От министерството уточниха за Investor.bg, че промяната в размера на безвъзмездното финансиране няма да се отрази негативно на броя сгради, за които ще бъдат отпуснати пари, тъй като повечето, които са одобрени, са предимно малки и средни блокове. Големите блокове, одобрени за финансиране, са не повече от 5, посочвато от ведомството.

"Изчисленията, които са правени за определяне на показателя „брой сгради“, са на базата на по-големи, съответно при по-голям размер на инвестицията за една сграда, тъй като това беше желанието и очакването на министерството на регионалното развитие и благоустройството преди стартирането на проекта", посочват от министерството.

Към момента са подадени общо 173 заявления от етажни собственици с интерес към санирането с европейски средства. Одобрени са 102 заявления и са изготвени 27 индикативни бюджета, които също сочат, че парите ще стигнат за обновяването на около 130 сгради.

* Актуализирано към 16.20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Спокойно бе, кво се радвате. В статията ясно си пише, че парите ще стигнат за обновяването на 130 сгради. Няма да се обновяват всички сгради в България я. Ако искате малко да се поразровя и ще ви намеря и кои точно ще са тези сгради. А ако си инициативен и си оправиш къщичката сам то си е само в твоя вреда. А умните хора чакат на помощи от Комунистическа Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
doba
преди 11 години
По-добре е от 50%.Трудното е постигане на съгласие от всички собственици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Jekata
преди 11 години
Направо страхотно. Преди седмица им писах по определени въпроси - реакция - нулева!На следващо място - успеха ще е почти нулев!Една торба документи, едни по 500 лв. на имот, неяснота за изпълнителите. Интересно е да речем вход Х преди година е изцяло топлоизолиран. Днес обаче дали някой ще му даде дори 50, да не говорим 75 % от фактурираната стойност? Някой ще осребри ли инвестицията в общи щрангове ако е правена преди 2 години. Това са готови проекти, от А до Я, всичко е извършено, не се иска съгласие, събрание, кворум, проекти, депозит по 500 лв. Всичко е приключено, парите са дадени. Някой ще възстанови ли част от тия пари на инициативните?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
Спящият бик
преди 11 години
Много добре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още