IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още се оглеждат терени за бъдещия национален стадион

Съоръжението вероятно ще е в близост до столичната зала Арена Армеец, в началото на 2014 г. ще е готово проектното финансиране

11:10 | 29.11.13 г. 3
Още се оглеждат терени за бъдещия национален стадион

Правителството още не е решило къде точно ще се строи новият национален стадион, но клони към терен до новата спортна зала в София. Това стана ясно от коментар на спортния министър Мариана Георгиева в сутрешния блок на БНТ.

Министърът съобщи, че в момента се оглеждат различни терени, за да се прецени кой би бил най-изгоден. Възможно е новият национален стадион да бъде изграден и в близост до залата Арена Армеец, посочи тя.

Георгиева уточни, че в началото на следващата година ще се подготви проектното финансиране на проекта. „Оглеждат се възможности“, както тя се изрази и за изграждането на съоръжението чрез публично-частно партньорство.

„Тази идея е актуална. Тя стои на вниманието на кабинета. Приели сме решение, че подкрепяме Българския футболен съюз, че ще има национален стадион“, коментира тя.

Припомняме, че правителството и футболният съюз поеха ангажименти във връзка с кандидатурата ни за домакинството на срещи от Европейското първенство по футбол през 2020 г. Една от точките на сътрудничество между държавата и организацията е строителството на нов национален стадион.

Идеята се подхвърля от няколко години, като по време на правителството на Бойко Борисов се правеха планове за изграждането на стадиона в столичния кв. „Враждебна“. Беше определен и терен за строителството, но в последствие кабинетът се отказа от него и започна да оглежда други площи около новата спортна зала в София.

Същевременно Мариана Георгиева посочи, че предстои да се „подобри инфраструктурата“ на съществуващия национален стадион „Васил Левски“. Тя припомни, че беше сменено ръководството на Националната спортна база, в чийто капитал влиза съоръжението, както и ръководителят на самия стадион.

Георгиева намекна, че ще се сложат модерна видео стена, както и нови, съвременни рекламни конструкции, но не коментира срокове.

Министърът обеща също така 2014 г. да е по-добра за българския спорт и особено за масовия спорт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 1
Isumu
преди 10 години
И какво в крайна сметка се получава? ... София все повече заприличва на Скопие! Цялата страна затъва в мизерията си, а те си правят мономенти и паметници на идиотизма около един площад и две, три централни улици! Е естествено при нас мащаба е по-голям ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Major
преди 10 години
До misanthropeКакво му е на сегашния ли? Ами това, че като има там мачове затварят целия център заради няколко хиляди безмозъчни ***, наречени фенове! Стадион Васил Левски отдавна трябваше да бъде преместен някъде в софийското поле, а тълпите *** от агитките да бъдат извозвани до там с автобуси на тройна или петорна цена и задължително вързани здраво един за друг с вериги. На мястото на сегашния стадион може да се построи нещо, което да обслужва интереса на цялото общество и посетителите му няма да са задължително пияни или дрогирани ***, заради които се блокира центъра на София!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
A какво му е на терена на сегашния стадион и защо ще се прави нов, а не просто един ремонт на този, не разбирам. Там със спортната зала като има събитие става хаос с коли и народ и незнам какво, представям си ако се направи стадион. Метро до там няма и няма и планове да има....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още