IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ренесанс на плановете за нов национален стадион

Държавата се ангажира и с ремонт на стадиона "Васил Левски" заради кандидатурата ни за домакинство на срещи от Евро 2020

17:25 | 14.08.13 г.
Ренесанс на плановете за нов национален стадион

Правителството и Българския футболен съюз (БФС) ще обсъждат евентуалното изграждане на нов национален стадион. Това съобщи спортният министър Мариана Георгиева след заседанието на Министерския съвет.

Ангажиментът е свързан с кандидатурата ни за домакинството на срещи от Европейското първенство по футбол през 2020 г., която правителството подкрепя обясни Георгиева. В тази връзка предстои ремонт и на Националния стадион „Васил Левски”.

Конкретните ангажименти, които държавата ще поеме, ще бъдат обсъдени на следващото заседание на кабинета, допълни спортният министър. Днес са били дискутирани „опорните точки за сътрудничество“.

Същевременно Георгиева посочи, че се предвижда във всяка община да бъде изграден мултифункционален спортен център с тенис корт, плувен басейн, игрища за футбол на малки вратички, за волейбол и за баскетбол.

Новите съоръжения са предвидени в Националната програма за развитието на физическото възпитание и спорта за периода 2013-2016 г., която правителството прие днес.

Финансови разчети за строителството на спортните центрове обаче още не са правени. По думите на министъра строителството им ще бъде заложено в бюджета за следващата година и съобразено с бюджета на общините в частта „ангажименти по отношение на спорта“.

Георгиева изтъкна, че ще се възстановява връзката между държавата, общините, спортните организации. Приоритет е и развитието на масовия спорт, като основа за селекция и развитие на деца и младежи с изявени спортни способности.

Другият приет документ от правителството днес в ресора на Георгиева - Доклад за младежта за 2010-2012 г., показва тревожни показатели спрямо 2009 г.: увеличен процент на безработицата, на отпадащите от образователната система ученици, намален брой на студентите.

Документът, който представя основните дейности, извършени от централните и местните органи на управление в полза на младите хора в страната, ще бъде внесен за обсъждане в Народното събрание.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още