IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителната продукция се е свила с още 9% през ноември

Спадовете продължават да се диктуват от свитото гражданско и инженерно строителство

11:49 | 10.01.14 г.
Строителната продукция се е свила с още 9% през ноември

Строителната продукция през ноември е ускорила спада до 9% на годишна база и 1,2% спрямо предходния месец, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Спрямо пиковите равнища, достигнати през 2008 г., строителната продукция се е свила с почти 43%, сочат изчисленията на Investor.bg на базата на данни на статистическия институт.

Ноемврийският спад отново се определя предимно от свиването на строителната продукция при гражданското и инженерно строителство, в което влиза и строителството на инфраструктурата.

На месечна база продукцията на гражданското и инженерно строителство се е свила с 1,9%, а на годишна – с близо 13 на сто.

При сградното строителство спадът на строителната продукция се е забавил до 0,7% през ноември спрямо октомври. На годишна база е измерено понижение от 5,8%.

Според европейската статистическа служба Евростат през октомври България е била на второ място в Европейския съюз (ЕС) по спад на строителната продукция с отчетено понижение от 7,9%. Изпреварва ни само Португалия, където е отчетено намаление от над 15 на сто.

Сравнителните данни за строителната продукция в отделните държави от ЕС през ноември ще бъдат публикувани на 17 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още