IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата стават все по-достъпни

Ипотечната вноска за средно жилище вече се покрива с около половината от средната заплата за страната

13:05 | 30.01.14 г. 27
Жилищата стават все по-достъпни

Достъпността на жилищата се е подобрила през 2013 г. Данни на компанията за недвижими имоти „Адрес“ сочат, че в момента месечната вноска по кредит за жилище е около 49% от средната заплата за страната. В началото на 2013 г. месечната вноска по ипотечен кредит е била 55% от средната заплата, съобщи на пресконференция Георги Павлов, изпълнителен директор на компанията.

В периода 2000 -  2009 г. месечната вноска е била в по-малка или по-голяма степен по-висока от средната работна заплата за страната, допълва Павлов.

От агенцията отчитат засилване на активността на жилищния пазар през последната година. Данните на компанията показват, че сделките като цяло за страната са нараснали с 9 на сто през 2013 г. в сравнение с 2012 г. В София сделките са се увеличили с 10 на сто, във Варна и Бургас – по 13-14 на сто, а в Пловдив – с 15 на сто, сочат още данните на компанията. Скъсил се е и периодът за сключване на сделка – около половината от сделките на компанията са били сключвани до 3 месеца, а една четвърт – до 30 дни.

През 2013 г. се наблюдава и ръст на сделките с по-големи като площ имоти. Делът на закупените тристайни жилища се е изравнил с този на двустайните и в момента двата вида апартаменти формират по около 33 на сто от всички реализирани сделки.

Заради спада на цените в момента за покупка на тристаен апартамент е необходима същата инвестиция, каквато е била за двустаен преди няколко години.

От компанията отчитат и ръст на закупените парцели и на многостайните апартаменти. Очаква се раздвижване и на пазара на луксозни жилища.

От агенцията отчитат стабилизиране на цените като цяло, като в някои градове се наблюдават и леки ръстове до 1 процент. Спадът в останалите градове остава в границите 1-3%. Георги Павлов прогнозира, че цените ще започнат да вървят постепенно нагоре, първо вероятно в населените места, където цените са по-ниски, и тенденцията ще се разпространява.

В София средната цена на жилищата през 2013 г. е била 658 евро за кв. м, което е с близо 1% над нивата от 2012 г. Във Варна, Бургас и Пловдив е отчетен спад от порядъка на 0,4-0,9%.

Според „Адрес“ жилищният пазар има потенциал за изграждане на ново строителство заради засиления интерес към нови, качествени имоти с добро разположение.

Най-предпочитаното жилище остава в ценовия диапазон до 50 хил. евро, като очакванията на експертите са границата да се повиши до около 55 хил. евро през тази година. Продължават да се приближават и очакванията на продавачите и купувачите за цените и отстъпките от офертната цена продължават да се свиват.

Повечето от купувачите (над 80 на сто) продължават да търсят имот, за да живеят в него, но около 10 на сто купуват с цел инвестиция, което е с 2-3% повече спрямо 2012 г. Ключовата причина за продажба остава необходимостта от пари. Расте и броят на продавачите, които искат да инвестират парите от продажбата в покупка на нов имот. Около 15 на сто от продавачите излизат на инвестиция, а още толкова се преместват.

Според Георги Павлов опасенията, че политическата ситуация ще повлияе на пазара на имоти, не се сбъднаха. „Надценява се значението на политиката в ежедневния живот, по-голямо значение има икономическото им състояние и чувството им за сигурност. България леко върви напред, спря спадът на заетостта, може да се очаква ръст на потреблението и икономиката от порядъка на 1-3%, но това не е чак толкова лошо в сравнение с предишните години”, коментира той.

Пазарът на наеми е останал стабилен и през 2013 г. Най-търсени са били жилищата с наем около 300 лева.

Раздвижване се отчита и на пазара на малки търговски обекти, най-вече за магазини за биопродукти и здравословни храни, както и заведения за бързо хранене, отчитат още от агенцията.

За настоящата година експертите очакват активността на жилищния пазар да продължава да расте, както и да се появят повече купувачи за инвестиция. Очаква се и ръст на сделките, осъществявани от българи, живеещи в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 17 rate down comment 5
stasi666
преди 10 години
Ами връщаш двойна сума на банката,и като сметнеш и доходноста процентно на парите която си изгубил излиза,че цената на имота трябва да ти 3 пъти по висока,при средно за София 600-700 евро днес ще трябва да продаваш на 1800-2000 евро след години,а демографски срив,икономика и доходи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 19 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
А аз искам да те попитам от къде ти е информацията колко жилища в Англия Франция и Германия са празни?Не се заяждам, просто да зная дали се базираш на някаква достоверна информация, на това че някой е казал че друг е казал или просто такаЗащото преди доста години в Лондон на всеки втори прозорец висеше табела "To Let' ( не For Rent както е обичайно по нашите ширини)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 18 rate down comment 0
mitkooo
преди 10 години
samo iskam da se zamislite v angliq germaniq franciq kolko struva edno jilishte i kolko jilishta sa prazni tam ? Po4ti nqma a tuk jilishtata 1/3 sa prazni i kak shte se napulnqt tezi jilishta pri tazi rajdaemost dali cenata shte varvi na gore ili na dolo ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
И колко ще струва? :DТи да не си Малена?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 34 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Ъъъ, аз само да питам, каква точно се явява Адрес, че дава мнение за вноските по ипотечни кредити и даже това е публикувана новина? Не е ли нормално това да каже някоя банка, БНБ или НСИ?Каква работа има Адрес с ипотечните кредити като те са посредници ( а посредника... който е гледал Синьо Лято, знае :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 28 rate down comment 3
stasi666
преди 10 години
Просто си е идиотско при 7% лихва да си купиш жилище без значение от процента на доходите.Важно е парите които си платил и колко ще струва имота след 20 или 30 г
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 27 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
:) През 97ма просто на летището те товареха на самолета и АРЕ ОБРАТНО. Пред немското посолство висиш като прани *** 3 седмици, за да идеш командировка 5 дена и ти искат билет и пари и гаранции и тогава виза, А ти изтече, а те исФърлиха, а сега (поне е по-зле де не за друго) никой не може да ти каже копче
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 1
mitkooo
преди 10 години
v durjava bez obrazovanie lekari i dobri rabotni mesta jil6tata shte stavat vse po dostapni :) dori moje da ima v nqkoi raioni jilishta v koito napravo moje da si vlizash direktno bez da plashtash s otvorena vrata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 3
mitkooo
преди 10 години
v bulgariq niama nikakvo budeshte predi nqkolko godini pone emigriraha samo obrazovanite a sega vseki emigrira koi kakto moje ve4e pove4e hora rabotqt v chujbina otkolkoto tuk sled 20tina godini moje bi nai mnogo 1milion shte rabotqt tuka jilishtata moje bi shte se obezcenqvat vse ppove4e i pove4e v edna gurciq deto imaha takiva golemi problemi edna dupka po putq ne vidqh za tuka nqma da komentiram vseki gleda da vzeme kakvoto moje ot tuka i da zamine na zapad : ) takava e jalkata kartinka
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 58 rate down comment 2
alphaomega
преди 10 години
Ами скоро и без пари ще трябва да ги раздават жилищата особенно в провинцията. В повечето градове в северна България над 40% от жилищата са празни. Нито има желаещи да ги наемат нито да ги купят. Народа се изнася със бързи темпове. Никой вече не иска да живее в тая мизерия, даже и по богатите също емигрират. Доста мои познати които имаха успешни бизнеси до преди няколко години. сега продадоха каквото можаха и заминаха в чужбина. Просто не се издържа вече тука. Сега е по зле и от 1997г. щото тогава също беше криза, но градовете още бяха пълни с млади хора имаше живот и надежда че всичко ще се оправи. А сега.....надежди вече няма няма и хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още