IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще проверяваме онлайн качеството на строителните материали

Данните ще предоставя Министерството на инвестиционното проектиране

17:48 | 09.06.14 г. 1
Ще проверяваме онлайн качеството на строителните материали

Над сто строителни продукта ще могат да бъдат проверявани чрез интернет страницата на Министерството на инвестиционното проектиране (МИП) дали отговарят на европейските и националните норми за влагане в строежи. Това ще стане възможно след година и половина, след като Министерството приключи проект за електронни услуги, финансиран по оперативна програма "Административен капацитет". Проектът е на стойност 328 хил. лв., съобщи пред журналисти Кристина Цалова, експерт в Министерството, цитирана от БТА.

Получаването на информация за по-голямата част от продуктите от страницата на МИП ще е безплатно и тя ще се подава до 15 дни от заявката. Услугата ще е платена, когато информацията е на английски език. Тя ще е полезна за производители, вносители, строители, потребители и за органите, контролиращи на пазара на строителни продукти.

Сега в Министерството постъпват минимум по 20 запитвания на месец, като експертите им отговарят писмено.

В новата електронна база данни ще могат да бъдат намерени и правилата, по които следва да се проектира в България, изискванията към отделните строителни продукти за конкретната им употреба - например за класа цимент в зависимост от неговото приложение или за прозорците според ветровото налягане в отделните райони на страната, или според конкретния етаж.

Всички европейски страни са задължени да установят подобни звена за контакт, обясни Цалова. На българския сайт ще има линкове към такива звена в другите държави от ЕС.

Хармонизираното европейско законодателство предвижда разработването на около 2000 стандарта за строителните продукти. Това законодателство се разработва от 1989 г. и до момента има около 500 хармонизирани стандарта.

България има готовност на тази интернет страница да предостави систематизирани изисквания за около стотина продукта, като сред тях са изолационни и хидроизолационни продукти, врати и прозорци. Предстои разработването на нови изисквания за бетона, които да отговарят на европейските и те също ще бъдат достъпни от сайта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
1111@
преди 9 години
Това е края на приказката за нашите мили ,,строители,,...Няма вече цимент от Турция,арматурно желязо от Украйна,тухли от Гърция,керемиди от Македония и нЕкои други ,,екстри,, от Сърбия и Китай ! Сбогом завинаги на евтиното некачествено и отровно строителство.Нови норми за проектиране?!? Нови 1500 стандарта за качество на мат. и начина по който да бъдат вложени в с-вото?!?!?Всичко това говори,че чакащите да паднат цените на ,,ново,качествено,с добра локация и квартал БЮДЖЕТНО жилище до 50-000К евро,, ще си останат вечно чакащи.Не е лошо новият им бюджет да предвиди 1200-1500 Е/м2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още