IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 50% от строителството в засегнатите махали на „Аспарухово“ е незаконно

Общината е одобрила проекти за изграждане на охранителни канали, но финансиране за тях не е намерено, обясни главният архитект на Варна Виктор Бузев

11:02 | 23.06.14 г. 3
<p>
	Почистване на квартал &rdquo;Аспарухово&rdquo; след природното бедствие. <em>Снимка: БТА</em></p>

Почистване на квартал ”Аспарухово” след природното бедствие. Снимка: БТА

Незаконното строителство в засегнатите от наводнения махали във варненския квартал „Аспарухово“ е над 50%. Това каза в ефира на Нова Телевизия главният архитект на Община Варна Виктор Бузев. Той уточни, че въпросът е деликатен, защото много документи може да са били загубени в наводнението и в момента няма как да се докаже законността на дадена постройка, но „при всички случаи делът на незаконното строителство е голям, над 50%.“

Бузев беше категоричен, че трябва да се вземат спешни и категорични мерки, за да не се допускат нови подобни трагедии.

Общината е знаела за тази опасност и е взела мерки преди повече от 40 години, допълни той. По думите му бившата териториална проектантска организация е изработила навремето проекти, с които е кандидатствано за финансиране за коригиране на двете дерета, които минават по ул. "Горна студена" и ул. "Моряшка", които са и най-пострадалите.

Предвиждало се е да бъдат изградени два охранителни канала, които биха могли да предотвратят трагедията. През годините обаче не са намерени пари за тяхното финансиране.

„Ако тези охранителни канали бяха направени, тази трагедия можеше и да не се случи. Те са направени именно за това количество валежи, което се изсипа преди три дни. За да бъдат изградени този канали, тези къщи щяха да бъдат съборени”, заяви главният архитект на Варна.

От своя страна, жители на квартала заявиха пред репортера на Нова телевизия, че къщите им имат нотариални актове и за тях се плащат данъци.

На територията на кв. Аспарухово има образувани 14 административни производства по реда на Закона за устройство на територията (ЗУТ) от органите на ДНСК, приключили с влезли в сила заповеди за премахване на незаконни строежи, сочи съобщение на сайта на Дирекцията за национален строителен контрол от 20 юни. До момента са премахнати 12 от незаконните строежи. Останалите две от заповедите са в процедура по избор на изпълнител.

Към момента няма образувани нови преписки от органите на ДНСК, свързани с незаконно строителство в квартала.

След измененията в ЗУТ ДНСК не е компетентният орган за констатиране и премахване на незаконни строежи от категорията на преобладаващото застрояване в района на кв. „Аспарухово“ - жилищни сгради, обслужващи постройки, допълващо застрояване, временни строежи, огради и др., отбелязват от Дирекцията.

ДНСК ще провери издадените строителни книжа за строежите в обхвата от наводнението територии в кв. „Аспарухово“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 9 години
Абе, бузов - ти на *** ли правиш хората? Документите били загубени - кадастър нямате ли, нямате ли архив, в който да се съхраняват копия на документите за собственост ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
Опаааа ..... крушката си имала и .... опашка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Веск
преди 9 години
Достатъчно е да се погледнат малко снимки в гугъл за да се види положението. Няма какво да се прикрива *** махала и неразбории зад Розова долина. Къщите са една срещу друга - не улици , а пътечки има някъде. Десетилетия са проспани. От друга страна проектите за канали щяха да е окрадат и изпълнят некачествено. Климата е променен явно и спешно да се променим и ние, но най-първо трябва да не се краде, защото от проекта за канал няма да има полза. Има ли и други застрашени квартали на Варна - от Каменар например текат води яко, Хр. Смирненски става река.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още