IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартира ремонтът на парка при НДК в София

Тази година ще бъде започнат и ремонтът на Северния парк и изграждането на парка "Възраждане"

09:06 | 22.08.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Стартира ремонтът на парка при НДК в София

Започва обновяването на парковото пространство пред Националния дворец на културата (НДК) в София, съобщава БТА.

Ще бъде направен ремонт на фонтана и каскадите пред сградата. Те са изградени в началото на 80-те години на миналия век, като проектът предвижда и поставянето на предпазни парапети, каквито досега нямаше.

Околното парково пространство на НДК с площ 160.62 дка също е изградено в началото на 80-те години. През годините са извършвани само частични ремонти на отделни елементи, посочват от Столичната община.

Предвижда се да бъдат частично възстановени или подменени настилките от гранитни плочи, да 
бъдат подменени ивиците от бял врачански камък с лайсни от бял мрамор, както и да се възстановят и създадат нови участъци с настилки от червен паваж.

Предвижда се и пренареждане на настилките  в детския сектор, както и засаждане на нови многогодишни и сезонни растения.

До края на годината общината предвижда да извърши текущ ремонт на градината при Националната художествена галерия. Алеите ще бъдат преасфалтирани, ще се изгради автоматизирана поливна система, ще бъдат възстановени зелените площи и осветлението, посочват от Столична община.

Изготвени са проекти и за парк "Герена", където ще бъдат подменени настилките и осветлението, ще бъдат изградени две детски площадки и зона за спорт на открито с фитнес съоръжения, детски амфитеатър, две заградени площадки за разходка на кучета и автоматизирана поливна система.

През тази година е приключил ремонтът на парка в Студентски град, където е направена нова детска площадка, изградена е нова алейна мрежа и са поставени нови настилки.

Също през тази година приключи ремонта на Докторската градина в центъра на София.

Столичната община планира през 2014 г. да започне възстановявяне на главния вход на Северния парк от ул. "Александър Жеков", който включва реконструкция на водна площ, изграждане на автоматизирана поливна система, детска скейборд площадка със защитна мрежа, детска площадка за деца от 1 до 3 години, детска площадка за деца от 3 до 12 години, настилки и паркоустройство.

Очаква се в края на годината да започне изграждане на Парк "Възраждане". Решението за създаването на първия от 30 години нов парк в София е обсъждан близо 10 години.  Там ще бъде изграден спортен комплекс на площ от 24 дка с 3 футболни игрища с различни размери, 3 тенис корта, 8 маси за тенис на маса, терен за плажен волейбол и стрийтбол, хокей, спортна и детска площадка, петанка, детски център. Ще има амфитеатър за открити представления, детска площадка, циркова площадка, както и паркинг.

Стойността на спортния комплекс е около 3 млн. лева, а на първи етап от парка - 2,7 млн. лева. Финансирането е по инструмента JESSICA и от собствениците на терените "Софийски имоти" ЕАД и "Спортна София-2000" ЕАД.

На територията на Столичната община има 28 парка, 47 градини с общоградско значение и 4 лесопарка. Общината поддържа 22 000 декара паркове и градини и 16 000 декара междублокови пространства, сочат данните на Столичната община.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още