IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на цените на жилищата у нас изостава спрямо ЕС

Най-рязък годишен ръст на цените на жилищата е отчетен в Естония

13:19 | 09.10.14 г. 8
Възстановяването на цените на жилищата у нас изостава спрямо ЕС

Възстановяването на цените на жилищата в България изостава спрямо средните за Европейския съюз (ЕС) темпове, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

През второто тримесечие спрямо първото цените у нас нарастват с 0,3% спрямо 1,4% за целия ЕС. На годишна база ръстът достига 0,5% спрямо 1,7% за ЕС.

Данните показват и известно забавяне на ръста спрямо предходното тримесечие, когато беше отчетен ръст от съответно 1% и 0,7%.

В еврозоната цените на жилищата са се увеличили с 0,9% за периода април-юни спрямо периода януари-март. На годишна база не е регистрирана промяна на цените.

Най-рязък годишен ръст на цените на жилищата Евростат отчита в Естония (14,5%), Ирландия (12,5%) и Великобритания (10,2%). За тримесечието най-големи повишения са регистрирани в Ирландия (5,8%), Литва (4,1%), Дания (3,9%) и Великобритания (също 3,9%).

Същевременно най-силен годишен спад на цените на жилищата през второто тримесечие е регистриран в Словения (-9,8%), Италия (-4,8%) и Румъния (-3,8%). За тримесечието най-силен е спадът в Словения (-2,6%), Румъния (-1,3%) и Италия (-0,5%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Веск
преди 9 години
Аз съм на средна възраст и от опита си на няколко купени имота от 1995та насам ви казвам, че никога не е било лесно да се купи свестен имот в по-голям град. Няма и да бъде лесно - никога. Както у нас , така и по света. Сериозните недостатъци на брокери и фирми за НИ са факт, но това не влияе особено на цените. Цените не се определят от бедните. Запомнете това. Цените на имотите са единственото оптимистично нещо в тази страна - все пак нещо си струва. Падането свърши. Кой купил, купил. Аз съм на изплащане от прди няколко месеца. Просто си прецених момента за дъно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
OPASEN
преди 9 години
Така, като чета коментарите тук, повечето искате безплатни апартаменти и дори Ви дадат парична награда за това, че ще ги вземете да ги стопанисвате :)))Какви по-ниски цени от настоящите искате, бе, хорааааа???Я се събудете, че утре да не вземете да усъмнете с непоносими цени и после пак да чакате балона да се надуе, да се спука и тогава пак да стигнете до тук и сега, когато пак ще пишете, че чакате цените още да падат... То си има цикличност в живота, ама Вие май сте зациклили :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
deant
преди 9 години
СЪгласен съм с теб и предполагам пичовете, които са ни писали минуси са някви жилищни брокери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
melon
преди 9 години
Чакайте зимата! Такова наваксване ще има...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 3
studioaa
преди 9 години
Ами как ще са се сринали при положение, че ръста спрямо 1998 е над 700%, спрямо 150% във Великобритания и 120% в САЩ. Сега цените са спаднали с 50%, все още са 3 пъти по-скъпи отколкото бяха през 1998, а цената в САЩ например пипна дъното като изтри цялото поскъпване 10 години назад. У нас трябва да се случи мимимум същото или 3-ен лукс в топ квартал за максимум 50 хил$.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
deant
преди 9 години
В момента цените още не са се сринали докъдето трябва според мен. Има апартаменти, особено в провинцията, които са толкова лошо проектирани и построени, че реално не струват само материалите от които са направени (а те са от най евтините!). През строителния бум реално почти нямаше контрол на качеството!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
studioaa
преди 9 години
Какво са парите за мен. На мен ми стига тая награда. Един ден пред нашата фасада, ме спират хора, чужденци, да си купуват билети, за да разглеждат нашата кооперация. Кооперацията на архитект Ястребовски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
Ogibogi
преди 9 години
""Възстановяването на цените на жилищата в България изостава ""?!Toва е безочие!!! Цените са даже високи !!! В България, всеки строител иска с една кооперацийка да стане милионер, оттам идват лъжливите брокерчета и алчните банки, които те смилат с лихви на реални 100% за 20 - 30 години! Но не е луд тоя дето продава пицата, а тоя дето не може да си позволи и баничка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още