IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите на бул. „Витоша“ са се повишили с 10% за последната година

България е на 60-о място в света по наеми на главна търговска улица, най-скъпите търговски наеми са в Ню Йорк, показва анализ на Cushman & Wakefield

13:34 | 19.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Най-скъпите търговски улици са в Ню Йорк, Хонконг и Париж като наемите достигат близо 2500 евро на месец. <em>Снимка: архив, &quot;Ройтерс&quot;</em></p>

Най-скъпите търговски улици са в Ню Йорк, Хонконг и Париж като наемите достигат близо 2500 евро на месец. Снимка: архив, "Ройтерс"

Луксозните бутици остават предимно фокусирани върху локации на централните улици в София, независимо че част от световните марки вече са се преместили в търговските центрове, показват още данните. Предпочитани първокласни местоположения за магазини от високия ценови сегмент са района между площад „Света Неделя“ и Градската градина както и разбира се  улиците „Съборна“, „Леге“, части от „Алабин“, „Княз Александър I“ и „Калоян“. Това са и локациите, които се отличават с по-високи наемни нива от бул. „Витоша“ и наемите там са по 60-70 евро/кв. м, обясняват от Forton.

Къде е най-скъпо?

Най-скъпата търговска улица в света в края на септември се оказа Пето Авеню в Ню Йорк, сочат още данните на Cushman & Wakefield. Там наемите са достигнали рекордните 3170 долара (2485 евро) на кв. м на месец. На второ място в класацията е районът „Коузуей Бей” в Хонконг с месечен наем от 2 477 долара на кв. м на месец. Там наемите са поевтинели с 6,8% спрямо предходната година. Парижката улица „Шанз-Елизе” заема третото място в класацията за най-високи наеми на търговски площи. Като цяло наемите на основни търговски улици  в света са нараснали с 2,4 % през последната година. Това е леко забавяне след като през миналата година наемите се увеличиха с 3,2 на сто.

Наемите се вдигат след отшумяването на кризата в Европа

„Водещите градове в Европа продължават да просперират, а подобно на тях развиващите се пазари се радват на все по-голямо търсене“, обяснява и Джъстин Тейлър, директор „Търговски площи“ в Cushman & Wakefield за региона на Европа, Близкия Изток и Африка. Противно на резките спадове в държави като Португалия, Ирландия, Испания и Гърция през последните години сега те отчетоха силен ръст, посочва той.

В същото време добре развитите водещи пазари като Великобритания, Франция и Германия продължават да се радват на силна активност сред наемателите, особено що се отнася до първокласни търговски площи. Търсенето на луксозни търговски площи в градове като Париж и Лондон, заедно с ограниченото предлагане, води до натиск за повишаване на наемите на най-добрите локации.

Според Cushman & Wakefield условията в Европа, Близкия Изток и Африка се подобряват след период на спад в нивата на наемите. Все пак растежът от 1,3 % е малък заради сериозното поевтиняване на имотите в района на Близкия Изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още