IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 10 млн. лв. ще струва ремонтът на Двореца на културата и спорта във Варна

Пожарната и аварийна безопасност оскъпи двойно строителните работи

15:16 | 20.11.14 г.
Близо 10 млн. лв. ще струва ремонтът на Двореца на културата и спорта във Варна

Дългоочакваният ремонт на Двореца на културата и спорта във Варна започна днес, съобщи агенция „Черно море“. За целта ще бъдат похарчени близо 10 млн. лв. От тях 4,5 млн. са по програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Останалата част от средствата са от държавния бюджет.

„Благодаря на предишния и на настоящия министър на финансите и искрено се надявам, че ще получим средствата, за да може Дворецът на културата и спорта да добие вид, при който да сме достоен домакин на престижни мероприятия“, заяви кметът Иван Портних.

С ремонта капацитетът на зала „Конгресна“ ще бъде увеличен от 3000 на 5000 места, с което ще се покрият изискванията на Федерацията по волейбол. Догодина Варна е домакин на Световната волейболна лига и европейското първенство за мъже, които трябва да са именно в зала “Конгресна”. Допълнително в началото на май ще има и световни купи по акробатика и спортна гимнастика.

При провеждането на концерти капацитетът ще е по-голям заради правостоящите места. Ще бъдат преустроени всички инсталации и цялостната вътрешна инфраструктура, която е силно амортизирана.

“Ще запазим автентичния интериор на залата, като подобрим изцяло нейната функционалност. Друг съществен елемент на преустройството е подобряване на пожарната и аварийна безопасност на сградата, седалките и зрителните криви. Уникалната акустика и мобилната трибуна ще бъдат запазени“, заяви проектантът арх. Радомир Серафимов.

Кметът припомни, че при процедурата е имало поредица от обжалвания. Първоначално е било планирано ремонтът да струва 4,5 млн. лв. Междувременно станало ясно, че залата не отговаря на противопожарните изисквания и може да бъде затворена във всеки един момент, което оскъпило ремонта до 9,8 млн. лв.

По план ремонтът трябва да приключи до края на април догодина. Инспекция от Европейската волейболна централа се очаква във Варна през февруари следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още