IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поне 100 сгради ще бъдат санирани още следващата година

Фондът за енергийна ефективност стартира с 200 млн. лева, обясни регионалният министър

11:23 | 04.12.14 г.
Поне 100 сгради ще бъдат санирани още следващата година

Поне 100 сгради още следващата година ще бъдат санирани. Това каза пред БНТ министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Тя обясни, че във връзка с поетия ангажимент започва реализацията по създаването на Фонд за енергийна ефективност на жилищните сгради, или както е по-известен – за саниране на панелните сгради, в цялата страна.

Целта е да се създаде един финансов инструмент, който да е добре развит и да има своята възвръщаемост, обясни тя. И посочи, че ще бъде предоставена възможност чрез общините за безвъзмездно финансиране на 100% за цялостно саниране на всички панелни сгради, за да се удължи животът им, да станат енергоефективни, да се намалят сметките за отопление, да се промени обликът на градовете и да се създаде заетост за малките и средните строителни фирми.

Регионалният министър обясни, че идеята е, започвайки през следващата година с 200 милиона лева, този Фонд поетапно да нараства, да привлича инвестиции – и европейски, и частни. „И той като заработи, поетапно да покрием на сто процента цялостния жилищен фонд, всички панелни сгради. Започваме с най-големите, най-тежките, които са най-високи, с най-много входове. И поетапно вече ще включваме и всички останали“, поясни Павлова.

През следващата година и с помощта на текущата програма с европейско финансиране в министерството, по която също се предоставят средства за саниране, поне сто сгради трябва да бъдат готови. „В зависимост от активността и на общините, от една страна, и готовността на етажната собственост на всяка една сграда да се включи, ние можем да направим още сто отгоре сгради, стига да има готовност и активност“, посочи регионалният министър.

Тя обясни, че изискването е домсъветът да направи сдружение на етажната собственост, то да се регистрира, на свое събрание да вземе решение за съгласие общината да прави подобрения в частната им собственост и да предостави това свое решение в общината. От своя страна, общината ще избере изпълнителите на проекта.

Павлова припомни, че тази година изтичаше срока за паспортизация на сградите и този технически паспорт е важен, за да се знае дали сградата е устойчива на земетресение, дали има конструктивни проблеми. Чрез програмата безплатно ще бъде финансирано на всяка сграда и този технически паспорт. Министърът обясни, че с нейна заповед срокът е удължен, за да нямат притеснения собствениците на апартаменти, че ще бъдат глобявани.

По Програма „Регионално развитие“ имаме спрени средства и на този етап нежелание да бъде одобрена новата програма, въпреки че вече мина една нулева година, каза Павлова.

Тя открои три важни цели за следващите няколко месеца – отблокиране на програмата, довършване на текущите проекти и стартиране на новата програма „Региони в растеж“, която очакваме да получи одобрение от ЕК до април 2015 година.

Павлова заяви, че ще бъде наложена плоска корекция по всички проекти по програмата. По думите й това ще спести време и ще позволи безпроблемно усвояване на европейски средства. „По-добре да загубим милиони от финансови корекции сега, отколкото да загубим 1,5 милиарда, какъвто е размерът на спрените проекти“, каза тя.

За догодина има много сериозни проекти и за магистрали. През ноември следващата година ще бъдат пуснати 120 км магистрали, каза Павлова. Сред проектите, които трябва да бъдат довършени догодина са магистралите "Марица" и "Струма". 

От отпуснатите вчера от Министерския съвет 12 милиона лева за почистване през зимата с приоритет ще бъдат насочени средства за почистването на проходите, изрязване на клони, дървета и храсти, ремонт на мантинели и кърпене на дупки. Има почти пълна готовност за зимата, успокои Павлова.

По темата за проекта "Южен поток" Павлова каза, че отсега нещата са притеснителни, но разговорите тепърва предстоят. „Не трябва да погребваме "Южен поток"", подчерта Павлова. И уточни, че не можем да разглеждаме нещата само България - Русия или България - Европейски съюз, защото това е геоплитически, стратегически проект и в него участват много държави.

Павлова напомни, че на 6 декември 2012 година е присъствала на първата заварка на тръбата и е сложила подписа си за тръбата.

За договорите за "Южен поток", от които по думите на Бойко Борисов от вчера никой не е виждал и една цифра, Павлова каза, че заедно с министерството на енергетиката в присъствието и на вицепремиера Томислав Дончев, са правили среща, за да обсъдят ситуацията. На тази среща, когато питахме има ли неустойки, какво е съдържанието на договора, отговорът беше: "Ами ние всъщност не знаем, не сме виждали договора", разказа Павлова.

На въпрос как така в Москва и в Брюксел знаят какво пише в договорите, а в София не знаят, Павлова уточни, че информация не е имало в началото на мандата. "Надявам се дружеството "Южен поток" вече са докладвали на министъра и са му предоставили информацията", заяви тя. Колкото и да са конфиденциални данните в този договор, всеки от министрите има достъп до класифицирана информация на най-високо ниво и трябва да е запознат с договорите, които поема да управлява, заяви регионалният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още