IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вълна от инвестиции в жилищно и офис строителство се очаква през 2015 г.

Догодина ще има засилено търсене на инвестиционни имоти, но предлагането на търговски площи ще е в застой, прогнозират от Forton

14:01 | 10.12.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	Засиленият интерес към офис сгради вече води до рестартирането на проекти, които до момента са били замразени. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Засиленият интерес към офис сгради вече води до рестартирането на проекти, които до момента са били замразени. Снимка: архив, Ройтерс

Бизнесът търси площи и в по-малките градове, в които има промишленост

„От гледна точка на индустриалните имоти интересът се диверсифицира и към по-малки градове с промишлено минало и съответно потенциал да предоставят квалифицирана работна ръка и инфраструктура. При логистичните площи интересът ще остане съсредоточен в София и Пловдив, кaто липсата на качествени и свободни помещения бавно ще тласка цените на площите нагоре. В единствения за момента готов за ползване проект „София Ийст Ринг“ цените са около 4 евро на кв. м месечно.“, припомни Гюрджиев.

Предлагането на търговски площи ще бъде в застой със само един мол в строеж в страната към края на 2014 г. „Фокусът при търговските площи ще са градове с население под 100 хил. души. В тези градове голяма част от международните вериги все още не са представени и това дава много добри възможности за развитие именно там“, прогнозира Росен Генев, партньор и мениджър „Търговски площи“ във Forton.

Вероятността да стартират нови проекти е ниска поради насищането на пазара в повечето от големите градове и нивото на потреблението в по-малките, което трудно би оправдало строителството на молове. Преструктурирането на съществуващи или рестартирането на замразени проекти ще продължава и догодина да бъде основна тенденция на имотния пазар у нас. В резултат от нея част от площите ще продължат да отпадат от пазара, стига да бъде намерено алтернативно и икономически обосновано приложение.

„В следващите няколко години търговските центрове, които нямат възможност да подобрят концепцията и микса от наематели, ще бъдат изправени пред предизвикателството да намерят алтернативно предназначение на незаетите площи или на тези, които не генерират достатъчно приходи“, коментира Пламен Бачев. Част от площите в търговски центрове може да бъдат използвани като офиси, каквито примери вече имаше през 2014 г. във Варна и в Бургас. Хипермаркетите могат да бъдат използвани за леки производства или складиране.

В индустриалния сектор очакваме засилено преобразуване на търговските площи в индустриални. Същото важи и за парцелите. Това се дължи на сложната ситуация в търговията на дребно и желанието на собствениците за по-голяма и дългосрочна сигурност дори и с цената на намалената доходност, добави Владимир Гюрджиев.

Силно търсене на инвестиционни имоти

Инвеститорите виждат възможности както в пазарите, в които търсенето расте, така и да извлекат изгода от процесите на преструктуриране. Поради това търсенето на имоти с инвестиционна цел ще остане силно и през 2015 г., прогнозират от компанията. Както през 2014 г., така и през 2015г. на инвестиционния пазар по-активни ще бъдат местните инвеститори, които търсят незавършени офис или индустриални сгради на добри локации.

Тези сгради могат със свеж капитал да се завършат и да отговорят на търсенето на наемателите, смята и Явор Костов, мениджър „Инвестиционни продажби“ във Forton. Според него през 2015г. се очаква офис проектите в София да са най-привлекателни за инвеститорите и в този сектор ще доминира инвестиционният пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
tonitov
преди 9 години
Ще има беженска вълна, но и те не остават, а само преминават. Тогава? поредният блъф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 3
panther
преди 9 години
Напра'о цунами се очаква...В брокерските сънища...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 28 rate down comment 4
mick
преди 9 години
Половината апартаменти в София са празни. Стоят като куче касички. Сега остана другата половина дас и купи по още един имот, че само с един накъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 5
bgMan
преди 9 години
Аз откога ви разправям че някое лоби (масонско) се е нагушило догоре с евтини имоти и сега промива мозъци като в СССР през 1948 година та дано поскъпнат и да си умножи инвестициите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 4
ejko
преди 9 години
Лелллллееее - все едно четем пропаганда от 70-те за следващата петилетка!!! WTF, Forton - я по-сериозно, моля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 5
ejko
преди 9 години
Лелллллееее - все едно четем пропаганда от 70-те за следващата петилетка!!! WTF, Forton - я по-сериозно, моля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 3
alwayastrue
преди 9 години
Рипат ли , рипат лииииии????!....или пък растат?!!?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 3
redcretin
преди 9 години
Ей ся ще се избият за имоти хахахаха, мине се не мине малко време и пак някой брокер без диплома изперка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 42 rate down comment 5
studioaa
преди 9 години
Най-важното нещо при съставяне на бизнес план или стратегия за развитие на дадено предприятие е внимателно да се проучи необходимостта от даден продукт произвеждан от него на пазара и как тя се изменя във времето или казано с прости думи кой ще купува и колко ще купува имоти в случая... Не е нужно да се убеждаваме, че пазарът ще продължи да се свива непрекъснато, просто защото младите българи под 40г, който са най-важните купувачи за пазара намаляват с геометрична прогресия с 1.5% на годишно, т.е на за пазара почти почти няма нужда от нови имоти. В тази ситуация инвестицията в имот също е безсмислена, просто защото няма на кого той да се отдаде под наем особено да дълъг период. Страхувам, се че вълната от инвестиции в сектора на имотите ще остане в мечтите Ви и такава няма да има в следващия половин век...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още