IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Програмата за енергийно обновяване на жилищата може да не завърши в срок

Блокирани сметки на сдруженията на собствениците в КТБ, както и обжалване на избора на изпълнител, спъват проектите

16:11 | 05.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	До средата на декември по проекта са подадени 104 заявления за финансова помощ.<em> Снимка: архив, МРРБ</em></p>

До средата на декември по проекта са подадени 104 заявления за финансова помощ. Снимка: архив, МРРБ

Проектът „Енергийно обновяване на българските домове“ може и да не бъде осъществен в срок. Това става ясно от писмо на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, изпратено до Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Причината е, че Сдруженията на собствениците, които имат доверителни сметки в КТБ, вече месец не могат да получат достъп до парите си. В писмото си МРРБ моли Фонда за съдействие за разрешаване на казуса с блокираните средства. Именно липсата на достъп до парите затруднява изключително много и забавя цялостното изпълнение на проекта, обясняват в писмото си от ведомството на Лиляна Павлова.

Оттам припомнят, че Сдружението на собствениците има открити 50 доверителни сметки в КТБ, като парите в тях са гарантирани и са под прага от 196 000 лв. Сметките обаче са празни, а МРРБ води преговори с квесторите на КТБ от началото на декември за разрешаването на проблема.

В сметките са натрупвани сумите, които е трябвало сдруженията да осигурят, за да се започне работа по проектите за саниране. „Невъзможността на сдруженията да изтеглят своите средства от сметките възпрепятства цялостното изпълнение на проекта и забави редица процедури“, обясняват в писмото си от МРРБ.

Направените постъпки от страна на министерството за отблокиране на сметките за момента остават без резултат. Вече повече от две седмици липсва уведомление от банката за предприети действия и търсене на адекватно решение на проблема, припомнят в писмото си от министерството, подписано от Лиляна Павлова.

До средата на декември по проекта са подадени 104 заявления за финансова помощ, а са сключени 93 споразумения за изпълнение на дейностите, става ясно от друго писмо на МРРБ, изпратено до председателя на Асоциацията на сдруженията на собствениците Свилен Илиев. В него е записано, че  проектът се е забавил с близо година.

Най-големият проблем е, че в момента се обжалват процедурите за избор на изпълнител за района на гр. София и за Южен централен район. Процедурите в София се обжалват пред Върховния административен съд и няма яснота кога магистратите ще се произнесат по казусите. За Южен централен район пък поръчката е прекратена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още