fallback

Един апартамент не достигна на панелен блок за безплатно саниране от държавата

Доста по-нова жилищна кооперация във видимо по-добро състояние ще получи 100-процентово финансиране

11:46 | 24.01.15 г. 4
Автор - снимка
Редактор

Панелен блок в град Гоце Делчев е получил отказ за финансиране на санирането му по програмата за енергийно обновяване на домовете въпреки спешната нужда от това, показа репортаж на Нова телевизия.

Блокът е 40-годишен, има много течове в общите части и между етажите, а мазилката пада.

Живеещите в блока са кандидатствали през миналия програмен период за саниране. Сградата е с три входа, но има само 36 апартамента. Това означава, че не му достига един апартамент, за да покрие изискванията за саниране по проекта "Енергийно обновяване на българските домове”. Поне така е обяснено на домакинствата там. Същевременно доста по-нова жилищна кооперация във видимо по-добро състояние в столичния квартал „Лозенец” ще получи 100-процентово финансиране за саниране, се сравнява в репортажа на Нова телевизия.

От Министерството на регионалното развитие първоначално са обещали събеседник, който да даде информация по темата, но по-късно такъв не се е появил.

В репортажа се подчертава, че много граждани няма да кандидатстват, защото не вярват в справедливостта на програмата.

В края на 2014 г. правителството стартира нова национална програма за безвъзмездно саниране на панелните блокове. Предвижда се през тази година тя да обхване блоковете с по над 36 апартамента, а от догодина – и сградите до 36 апартамента, намиращи се в общини, които не попадат в обхвата на новата оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Финансирането се отпуска чрез Българската банка за развитие (ББР), на която й беше осигурена държавна гаранция в размер на 1 млрд. лева, за да търси заемен ресурс за изпълнението на програмата.

Според някои експерти 1 млрд. лв. ще стигнат за санирането на 5000 блока, според други – за 4000, а според Асоциацията за изолации в строителството – за едва около 200.

В България има над 70 хил. сгради панелно и стоманобетонно строителство, в които има над 1,1 млн. апартамента.

По предишния проект за саниране на жилища у нас - „Енергийно обновяване на българските домове” по ОП „Регионално развие” 2007-2013, се предвиждаше собствениците на жилища да осигурят съфинансиране в размер на 25% от стойността за обновяване на сградата. След стартирането на новата програма обаче от регионалното министерство обявиха, че държавата ще поеме и тези 25%. До момента е съобщено официално за едва два блока, санирани по стария проект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:24 | 13.09.22 г.
fallback