IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готови са първите две сгради в София, санирани с евросредства

Кооперациите са пред въвеждане в експлоатация

17:09 | 10.09.14 г. 1
<p>
	Санираната сграда в столичния квартал &quot;Изток&quot;. <em>Снимка: Министерство на регионалното развитие</em></p>

Санираната сграда в столичния квартал "Изток". Снимка: Министерство на регионалното развитие

Приключиха строително-монтажните работи на първите две сгради, санирани по проект „Енергийно обновяване на българските домове“ в София, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие.

Кооперациите са пред въвеждане в експлоатация, с подписани констативни актове за установяване на годността за приемане на строежа.

Строителните дейности започнаха в края на април тази година. Сградите, намиращи се на ул. „Чарлз Дарвин“ № 3, район „Изгрев“, и бл. 17, район „Илинден“, ж.к. „Захарна фабрика“ в София, са изцяло обновени.

Извършено е топлинно изолиране на външните стени на сградите, пребоядисване на фасадите, монтирана е нова дограма с рамка от поливинилхлорид и стъклопакет с високо термично съпротивление. Положена е топлинна изолация на покрива, пода и на тръбната мрежа за горещо водоснабдяване, която също е изцяло подновена. Обновени са и общите части на жилищните блокове.

Общата стойност на строително-монтажните работи е малко над 250 хил. лв. с ДДС.

Изпълнението на проекта се финансира с общо 50,1 млн. лв. чрез Оперативна програма „Регионално развитие“.

Общо 57 фирми са допуснати до процедурата за избор на изпълнител на ремонтите на одобрените за саниране с европейски пари блокове. Предстои комисията да извърши проверка на офертите на допуснатите участници и до 20 септември да обяви резултатите.

Проектът е един от най-рисковите, защото приключва в края на октомври 2015 г. При налично финансиране за около 180 блока са извършени строителните дейности само за въпросните две жилищни сгради. Още 52 сгради са готови за проектиране.

Как изглеждат санираните сгради може да видите в галерията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
edimi
преди 9 години
? Сградите готови, пък на 20 септември ще станат ясни фирмите който ще могат да извършват санирането!. Как ли стана пък това?"...Кооперациите са пред въвеждане в експлоатация, с подписани констативни актове за установяване на годността за приемане на строежа...." За саниране ли става въпрос или за ново строителство?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още