IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече банки ще се включат в проекта за саниране на блокове с европари

За следващия програмен период се обсъжда създаването на гаранционна схема по подобие на действащите схеми за малки и средни предприятия

14:13 | 09.09.14 г.
Повече банки ще се включат в проекта за саниране на блокове с европари

Повече банки ще се включат в проекта за енергийно обновяване на българските домове и ще предоставят кредити на домакинствата, които нямат възможност сами да осигурят самоучастието си, става ясно от съобщение на Министерството на регионалното развитие.

Днес министърът на регионалното развитие Екатерина Захариева се е срещнала с представители на 11 банки. Повечето от тях са заявили желание да се включат в програмата.

Припомняме, че при подготовката на проекта за саниране на жилища с европейски пари 13 млн. лева бяха отделени в специален фонд, който да отпуска нисколихвени кредити на собственици на жилища в сгради, одобрени за ремонт по проекта.

Фондът обаче е блокиран в Корпоративна търговска банка (КТБ). Отделно собственици на жилища се оплакаха, че изискванията на банката за отпускане на заем са били силно затегнати и одобрените кандидати са малко.

Регионалното министерство планира да сключи рамкови споразумения с търговските банки, които имат интерес да отпускат кредити за енергийна ефективност в рамките на проекта за енергийно обновяване на българските домове, посочва се още в съобщението.

Включването сега на повече банкови институции в проекта за енергийно обновяване на българските домове ще им отвори хоризонт за работа през следващия програмен период, когато се очаква за тези дейности да бъдат отделени около 300 млн. евро европейски средства, подчертала е Захариева пред представителите на банките.

Министърът е потвърдила, че до 20 септември трябва да приключи изборът на строителни фирми за осъществяването на ремонтите. Избрани са и проектантите за пет района на страната, като за два е стартирала процедурата по избор.

На срещата е станало ясно още, че за следващия програмен период ще се обсъжда създаването на гаранционна схема за ползваните кредити по подобие на действащите такива за малки и средни предприятия. Очаква се това да улесни ползването на заемния ресурс от повече участници в програмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още