IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собствениците на офиси и магазини в блоковете ще плащат за санирането им

До края на януари държавните и местните власти трябва да са готови с методиката за обновяване на панелните жилища, заяви регионалният министър

10:45 | 07.01.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	До момента по програми за саниране на МРРБ са обновени две сгради в България. <em>Снимка: архив, МРРБ</em></p>

До момента по програми за саниране на МРРБ са обновени две сгради в България. Снимка: архив, МРРБ

Програмата за саниране на панелни блокове ще финансира изцяло дейностите по укрепване и обновяване на сградите, но това няма да важи за собствениците на магазини или офиси в тях, които ще трябва да заплатят санирането на обекта си. На тези фирми държавата ще изплати единствено приспадащите им се общи части на сградата, става ясно от презентация на програмата, качена на страницата на регионалното министерство.

"Очаквам до края на януари държавните и местните власти да са готови с методиката за обновяване на панелните жилища и сгради, строени по индустриален способ", заяви пред БНР днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. 

Тя припомни, че програмата за саниране е за двугодишен период и ще започне с 1 милиард лева. По думите й програмата ще продължи и след този срок, но в първите две години ще обхване най-трудните сгради. 

В момента програмата обхваща всички панелни стоманобетонни сгради – едропанелно жилищно строителство, пакетно повдигнати плочи и едроплощен кофраж. Сградите трябва да имат минимум 36 самостоятелни апартамента.

Блоковете с много входове и с много етажи са в най-лошо състояние, те са и най-голям брой. 90% от сградите са именно такива, обясни Павлова. Според нея тези сгради е много трудно да бъдат санирани без ангажимент от страна на държавата.

„За първите две години на програмата никой няма да даде нито лев за финансиране от страна на гражданите. Ако някой от някого събира пари, да се знае, че това не е правилно“, каза още министърът.

Тя припомни, че за да се стигне до саниране на блоковете, все пак етажната собственост трябва да изпълни няколко стъпки. Първата е да се регистрира сдружение на собствениците, а след това да се кандидатства по проекта. В случая минимум 67 процента от собствениците трябва да са съгласни за това, уточни Павлова.

Документите се подават в общината и ако отговарят на изискванията, прави се одит и се предписват конкретните мерки. „Всичко това е безплатно. Енергийното обследване също е безплатно. То ще покаже кое е най-доброто за всяка сграда енергийно ефективно отопление и осветление“, допълни министърът.

Последната стъпка е да дойде строителната фирма и да започне работа. Целта ни е в програмата да се включат много малки фирми, а не две големи строителни компании например да спечелят всички поръчки, коментира Павлова.

След изтичане на двете години на програмата тя ще продължи и със саниране на тухлените сгради. Там обаче ще се изисква съфинансиране от собствениците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
В момента програмата обхваща всички панелни стоманобетонни сгради едропанелно жилищно строителство, пакетно повдигнати плочи и едроплощен кофражЛЕЛЕ ЛЕЛЕ СМЕХ!Панелна сграда едроплощен кофраж"Очаквам до края на януари държавните и местните власти да са готови с методиката за обновяване на панелните жилища и сгради, строени по индустриален способ",Мале Лилеееее МАЛИИИИИ, мани бегай.Па кат не разбираш викни некой дет разбира бе, не се излагай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
:D То в панелните нема магазини бе, нито офиси :)Най-много некой да е преградил единия вход и да е напраил кафенце.После а ги светна г-да управляващите, панелен блок на повече от 8 етажа няма а такива с по-малко от 7 са малко. Та.. тва с многото етажи ... :)И изобщо, "капацитетите" правят ли разлика между панелен и ЕПК че май май само си говорим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 3
ivanrog
преди 9 години
Много мразя да ми се обяснява как било безплатно нещо, което е харчене на държавни пари! Ей, вашата кожичка, мошеници такива, с моите пари(данъци) ще удължавате живота на сгради, в които не живея, а мен ме задължавате да си плащам за подобряването на енергийната ефективност на завода! Като не искат да се събират, да не се, да им пада блока, какво означава държава да плаща 1 млрд. и понеже са държавни пари и контрола ще е нулев, сиреч ще ги крадете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още