IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Програмите за саниране като награда на общностите, постигнали съгласие

Индустриалното строителство е най-качественото, според арх. Христо Генчев

10:07 | 04.02.15 г.
Програмите за саниране като награда на общностите, постигнали съгласие

Правителството трябва да подготви програми за саниране, които да “наградят” общностите, постигнали съгласие. Това коментира в предаването “Денят on Air” на телевизия Bulgaria on Air арх. Христо Генчев.

Според него от техническа гледна точка новата национална програма за саниране е положителна, зощото ще реши много проблеми, ще спести на хората много пари, ще подобри визията на панелните блокове и кварталите с концентрация на сгради, плод на индустриалното строителство, и ще повиши цената на жилищата в тези сгради.

Според него обаче индустриалното строителство е създало “непоправим дефект”, който задълго ще продължи да тежи върху тези квартали. “Градоустройството създаде изкуствени общности, които не могат да работят заедно, не са в състояние да постигнат съгласие и да постигнат някакви цели”, посочи арх. Генчев и подчерта, че проблемът е социален.

“Ще се получи така, че ние за всичко ще трябва да разчитаме на държавата, а това ще превърне цялата държава в гето”, каза още той и призова да се адресира реалният проблем – как живеещите в тези блокове да успяват да постигнат съгласие.

Същевременно арх. Генчев посочи, че индустриалното строителство е най-качественото, което съществува, и то се практикува по цял свят.

“Българските панелни блокове са пример за индустриално строителство и хората не трябва да се безпокоят, че живеят в панелен блок от гледна точка на конструкцията на самата сграда. От гледна точка на архитектурата също може да се каже, че панелните жилища са били разработвани с много мисъл”, коментира той.

Вижте целия разговор във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още