IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готвят промени в Закона за местните данъци и такси заради санирането

Собствениците на апартаменти в обновените с публични средства сгради няма да бъдат освобождавани от данък

14:31 | 13.03.15 г. 1
Готвят промени в Закона за местните данъци и такси заради санирането

Министерският съвет скоро ще приеме промени в Закона за местните данъци и такси, с които ще се регламентира, че санираните с публични средства сгради няма да бъдат освобождавани от данъци.

Това съобщи по време на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в отговор на въпрос на депутата от Реформаторския блок Вили Лилков.

Общините още в началото на януари алармираха, че заради предвидените данъчни облекчения за сградите при постигане на определен енергиен клас има вероятност собствените им приходи да се свият. От Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) поискаха собствениците на жилища в обновените с публични средства сгради да не получават предвидените облекчения и предложиха и законови промени.

Промените в закона ще влязат в сила от 2016 г., когато ще се плащат данъците за 2015 г., обясни Павлова. Преференцията ще действа обаче за собствениците на жилища, които са санирали блоковете със собствени пари.

Тя напомни, че гражданите, които са санирали жилището си, трябва да го декларират пред общината, с което ще се увеличи и данъчната оценка на имотите. Министърът обясни, че увеличението на данъка ще бъде от порядъка на 1,5 – 3 лева, каквито резултати са показали направени тестове в София и Благоевград.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
slavipr
преди 9 години
Вчера гледах едно предаване :ничия земя; На края хората се обърнаха се обърнаха с зов за помощ.Не се обръщаме за помощ към държавата, защото се казва България, ако се казваше другояче щяхме да молим. Тези думи ми направиха много силно впечатление.Та мисълта ми е,че има много по важни и належащи проблеми от колкото санирането. Примерно не е ли срамно .че в нашата държава няма детска болница,че нашите родители живеят на гара вместо в старческия дом който се строи забележете 30 години. Това са една хилядна част от проблемите. Засрамете се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още