IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери без животни няма да могат да ползват пасища от февруари 2016 г.

Кметовете и директорите на областните дирекции "Земеделие" ще могат да развалят договорите за наем и аренда, предвиждат предложения за законови промени

10:14 | 15.06.15 г.
Фермери без животни няма да могат да ползват пасища от февруари 2016 г.

Фермерите, които ползват общински пасища, мери и ливади, ще трябва да купуват животни, за да продължат да ползват терените. В противен случай те ще изгубят правото да ползват имотите и договорите им за наем и аренда ще бъдат прекратени.

Това предвиждат промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, публикувани за обществено обсъждане на портала за обществени консултации. Становища могат да се изпращат до 25 юни.

С поправките министърът на земеделието и храните Десислава Танева на практика изпълнява обещанието си, което даде на животновъдите в края на май, да се реши проблемът с ползвателите на пасища, мери и ливади, които получават субсидии за площ, но не гледат животни.

По данни на министъра около 35% от затревените площи публична собственост се ползват от хора без животни и се обработват заради европейските субсидии. За голяма част от тях са сключени дългосрочни договори, понякога и за 20 години, и те не могат да бъдат развалени. Същевременно на много фермери не им достигат пасища за отглеждане и изхранване на животните.

Предвижда се всички ползватели на постоянно затревени площи - пасища, мери и ливади от държавните и общински фондове, които не притежават животни или броят на животните не отговаря на ползваните от тях площи, в срок до 1 февруари 2016 г. да закупят животни, чиито брой и вид да отговаря на наетите от тях площи, съобразно нормата за площ на една животинска единица, определена в закона.

В случай, че до този срок лицата не изпълнят тези изисквания, договорите им ще могат да се прекратяват от кметовете на общини или от директорите на областните дирекции „Земеделие”. При неизпълнение на това задължение е предвидено кметовете и директорите на земеделските служби да се глобяват с от 5 хил. до 10 хил. лева.

С промените се определя и договорите за наем и аренда на ливади, пасища и мери да се сключват при пазарна цена, тъй като средногодишното рентно плащане в много случаи е твърде високо за животновъдите и те се отказват да ползват разпределените им имоти.

Със закона се определя също така, че собствениците на терените към сгради и съоръжения от бившите ТКЗС-та ще плащат за ползването от момента на придобиването им. В досегашните разпоредби се предвиждаше суми за ползване да се събират от 10 февруари 2011 г., без значение дали земите, сградите и съоръженията са били придобити преди или след тази дата.

При разпоредителни сделки с имотите ще се предоставя документ, с който да се удостовери, че са платени дължимите суми за ползване, за да се избегне прехвърлянето на задължения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още