IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Процедурата за разпределяне на пасища позволява и лица без животни да ги наемат

Кметове изложиха пред депутати конкретни казуси в общините след промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи

19:14 | 27.01.16 г.
Процедурата за разпределяне на пасища позволява и лица без животни да ги наемат

Процедурата за разпределяне на пасища по Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) е многостепенна и позволява тревните площи да бъдат наемани не само от собственици на животни, а и от лица, които нямат такива. Това разясниха експерти от агроминистерството пред кметове и пред депутати от парламентарната земеделска комисия.

След последните промени в ЗСПЗЗ, които разпореждат общините да отдават пасищата приоритетно на животновъди, а договорите с лица без животни да бъдат разваляни от 1 февруари 2016 г., кметовете днес изложиха различни казуси.

Например в русенската община Ценово 95% от пасищата са отдадени чрез търг и приходите в общината са 400 хил. лв. Под наем са отдадени 21 хил. дка, а за всички животни са необходими едва 6 – 7 хил. дка, обясни зам.-кметът Цветомир Петров. 

Той изтъкна още, че фермери, които нямат животни, но изпълняват агроекологични мерки за петгодишен период, може да повдигнат искове срещу общината, ако се наложи да връщат евросредства.

В общините може да останат пустеещи пасища, ако се прекратят договорите за наем с лицата, които ги поддържат в добро състояние, и след няколко години затревените площи ще се превърнат в гори, заявиха представители на местната власт.

„Ясна е волята на законодателя, изцяло подкрепена от Министерството на земеделието и храните – пасищата от държавния и общински поземлен фонд да се стопанисват от животновъди. Минаха годините, в които в следствие от интереса за усвояване на европейски средства се създадоха процедури за масово отдаване на затревените площи на лица, които нямат нищо общо със земеделието и животновъдството“, заяви зам.-министърът Васил Грудев.

Той гарантира, че нито един земеделски стопанин няма да връща евросредства заради промените в закона. „Ние сме наясно, че има процедури, които биха затруднили общините. Нека да не се крием зад Програмата за развитие на селските райони и да търсим възможности за спекулации и изключения“, каза той.

Стилиян Митев, директор на дирекция Поземлени отношения и комасация в агроминистерството, обясни, че процедурата има постъпателен ред. На първия етап пасищата се разпределят до задоволяване на нуждите на животновъдите. На втория етап, при недостиг, се доразпределят пасища от съседни области. И в двата случая се сключват петгодишни договори.

Ако останат свободни площи, следват две тръжни процедури. Първата е за животновъди, а втората – търг за всички, които с или без животни искат да ползват пасищата от държавния и общинския поземлен фонд. След търговете договори се сключват за една година.

Кметовете освен това настояват за промени в закона, свързани с управлението на земеделската земя, останала след възстановяването на правата на собствениците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още