IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промените на Японския хотел са абсолютно незаконни, заяви столичният кмет

Столична община и архитектите в София са отправили искане сградата да бъде призната за паметник на културата, за да спре прекрояването й

12:15 | 18.08.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: хотел &quot;Маринела&quot;</em></p>

Снимка: хотел "Маринела"

„Промените на Японския хотел са абсолютно незаконни, особено по отношение на надстрояването на ниското тяло. Разрешението за строеж е отменено”, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред bTV.

Припомняме, че новият собственик на известния Японски хотел извършва сериозни промени в него, като срещу тях протестира цялата архитектурна гилдия.

Фандъкова обясни, че кметът на район Лозенец е предоставил на прокуратурата незаконно издаденото разрешение за строеж. „Другият проблем, с който от Столична община сме напълно солидарни, е искането за строителство на десететажно тяло на мястото на тенис кортовете”, допълва още Фандъкова.

Тя каза, че преди няколко дни е било получено становище от Министерство на културата, че Японският хотел не е паметник на културата. Очаква се главният архитект на съоръжението да обжалва това решение, защото това е начин да бъде спряно прекрояването на Японският хотел, обясни кметът.

Според Атанас Динев, който е сред хората, работили за Кишу Курокава - архитект на открития през 1979 г. в София хотел „Витоша – Ню Отани”, всяка промяна по Японския хотел, несъобразена с идеята на нейния създател, може да загрози хотела. 

Първоначалният проект прави сградата уникална, защото в нея има закодирани символи на двете култури - българската и японската. „Всички входове и ниши, хлътвания на ниското тяло, са инспирирани от нашите възрожденски къщи. В зала „Киото” на стената имаше уникален гоблен, ръчно изработен, невероятно произведение на изкуството, подарен от община Киото. Днес този гоблен, който е безценен, е заменен с тапет”, каза Динев.

Японската градина също е уникална за нашите географски ширини. В момента тя е завзета от каменни тераси и павилиони за търговия, допълни той.

„Сакура ресторантът – невероятно нещо, което много малко страни извън Япония имат... Такава оригинална сграда, сега е превърната в закусвалня”, възмущава се Динев.

Миналата година в опит да бъдат посадени палми бяха изкоренени вишните секура пред хотела - подарък от японското посолство у нас. Собственикът на хотела има и идея да изгради нов блок от десет етажа. Друго необичайно решение е дзен градината да се превърне в казино, като се оказва, че разрешението за това, издадено от главния архитект на район  Лозенец, е незаконно. Въпреки това строежът на това място не спира. Към момента въпреки направените три огледа и наложените санкции работата на обекта кипи с пълна сила.

Столична община и архитектите в София са отправили искане сградата да бъде призната за паметник на културата. Това е единственият начин да се спре постоянното й прекрояване. Искането е отхвърлено с решение на министъра на културата Вежди Рашидов, като един от мотивите е, че липсват чертежи на сградата, за да бъде възстановена в първоначален вид.

„Това абсолютно не е вярно, имаме планове на сградата. Самият хотел притежава почти цяла стая с чертежи”, категоричен е архитект Атанас Динев. В момента отхвърленото решение се обжалва в съда.

От ръководството на хотела твърдят, че са извършени само проучвания за възможен строеж на десететажна сграда.

За започналото надстрояване на дзен градината има влязло в сила разрешително за строеж, макар и по него да има съдебен спор. Съюзът и Камарата на архитектите заплашиха и с протести, ако строежите не спрат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
А, Веждичката бе! Каква изненада!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
melon
преди 7 години
Цървулите мачкат столицата яко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr.Justice
преди 7 години
нямам думи!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още