IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наредбите, които прецизират реформата на кадастъра, са готови

Регламентират се идентификационните номера на обектите, услуги на граждани ще се предоставят на място, по пощата и по интернет

17:55 | 19.08.16 г.
<p>
	<em>Илюстрация: FreeImages.com</em></p>

Илюстрация: FreeImages.com

Министерството на регионалното развитие и благоустройството е готово с наредбите, необходими за реформата на кадастъра, която беше одобрена с последните промени в Закона за кадастъра и имотния регистър.

Двете наредби са публикувани в портала за обществени консултации за обсъждане. Крайният срок за получаване на становища е на 2 септември.

Едната наредба регламентира структурата и съдържанието на идентификатора на недвижимия имот и на номера на зоната на ограничение в кадастъра. Другата е предоставянето на услуги от кадастралната карта и кадастралните регистри.

С първата наредба се урежда номерирането на поземлените имоти, сградите, и на самостоятелните обекти в сгради и в съоръжения. Зоните на ограничения също ще имат уникални номера.

Идентификаторът се предвижда да се състои от три до пет цифрови полета, които ще указват населено място, кадастрален район, имот, сграда или съоръжение и самостоятелен обект в сграда.

При създаване на нова кадастрална карта идентификаторите се предвижда да се образуват от правоспособно лице след съгласуване с агенцията по кадастъра.

Новите обекти в кадастралната карта се предвижда да имат временни номера, които впоследствие ще се заменят от постоянни идентификатори.

Идентификаторите на обектите няма да се променят при изменения в очертанията на границите, както и на трайното предназначение и ползване. Нови номера ще се дават само при разделяне и обединяване на имоти, както и при промяна на броя на самостоятелните обекти в сградите.

С втората наредба се регламентират услугите, които предоставят службите по кадастъра, включително и електронните услуги.

Гражданите ще могат да заявяват услуги чрез интернет, на място в Агенцията по кадастъра, както и чрез куриер или по пощата с обратна разписка. Резултатите в електронен вид ще се подават на цифров носител или чрез отдалечен достъп до административната информационна система на Агенцията, като заявителите ще получават и входящ номер на заявлението си по указания от тях начин – на място, по интернет или по пощата/чрез куриер.

В наредбата се регламентира и че общинските служби по земеделие ще подпомагат службите по геодезия, картография и кадастър с кадастрална информация за земеделски и горски територии. В определени случаи общинските служби по земеделие ще могат да правят и промени по кадастъра, като ще уведомяват ресорната Агенция.

Общинските администрации също могат да подпомагат кадастралната агенция при обслужването на гражданите със сключване на споразумение, като ще могат да издават скици и схеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още