IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките у нас са предпазливи с финансирането на имотни проекти

Необслужваните кредити и нереализираните проблемни имотни активи са основен фактор за по-резервираното отношение към сектора

12:15 | 10.11.16 г. 1
<p>
	Снимка: <em>FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Банките в България са доста по-предпазливи при финансирането на проекти в сектора на имотите в сравнение с кредиторите в развитите държави в Европа. Това показват данни на консултантската компания KPMG, която е направила проучване сред повече от 100 банки в Европа.

Проучването е осъществено през лятото, а резултатите от него бяха представени на 10-то издание на конференцията за пазара на недвижими имоти в България BalREC.

Като цяло българските банки предпочитат да финансират съществуващи проекти, които вече генерират парични потоци, коментира Никола Кедов, асоцииран директор в KPMG България. Отделно финансиращите институции имат очаквания и към нивото на предварителна заетост в проектите, показват резултатите от проучването.

Кедов посочи, че банките в България нямат конкретен сегмент от пазара на имоти, който да приоритизират в дейността си. Ако в Европа например 44% от банките предпочитат да финансират офис проекти, а 20% - търговски проекти, то у нас няма ясно разграничение.

Все пак офис сградите и жилищата са най-често срещани в банковите портфейли.

Почти две трети от проектите, които банките у нас са финансирали през миналата година, са готови и вече генерират парични потоци, каза още Никола Кедов. Новите проекти, които са получили банково финансиране през 2015 г., са 40% от всички финансирани проекти, сочат данните на компанията.

Основните критерии, по които банките вземат решение дали да отпуснат финансиране, са стабилният бизнес модел на инвеститора, неговата репутация, финансовото му състояние, както и размерът на кредита, който се търси.

Кедов подчерта, че българските банки предпочитат да финансират до 60% от стойността на съответния имот. Останалите 40% от необходимите средства за реализацията на проекта инвеститорите трябва да осигурят сами. Банките у нас очакват и около 40% предварителна заетост на съответната сграда в зависимост от пазарния сегмент.

В по-развитите пазари по-висок дял на финансиране отпускат банките в Германия и Испания, показват данните на KPMG на база на проучването.  Отчита се и подобряване на лихвените условия, като най-ниска лихвена премия спрямо 3-месечен Euribor дават банките в Германия – около 2%, коментира Кедов.

Не малка част от българските банки разчитат на външен консултант, за да вземат окончателно решение дали да финансират конкретен проект, посочи още Кедов. Около една четвърт от финансовите институции разчитат само на вътрешен ресурс за вземането на тези решения.

Кедов подчерта, че основен фактор за предпазливостта на банките е все още високото ниво на необслужваните кредити в системата. Той допълни, че банките остават едни от най-големите играчи на пазара на имоти в България, тъй като въпреки прегледа на активите и стрес тестовете все още не са продали голяма част от проблемните имотни активи, които придобиха заради кризата.

Подобно мнение изрази и Катерина Краева от консултантската компания Wolf Theiss. Като цяло очакванията и на консултантите, и на другите участници на пазара са продажбите на проблемни активи на банките да продължат да се ускоряват и процесът по „прочистване” на балансите им да продължи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
SS-23
преди 7 години
Банките у нас са предпазливи с финансирането на имотни проекти---Късно е за китка ... влака заминА ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още