IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всички сгради ще подлежат на задължително сертифициране за енергийна ефективност

Собствениците на нови сгради ще трябва да се сдобият с енергиен сертификат до 6 години след въвеждането им в експлоатация

10:47 | 21.12.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Всички сгради в експлоатация ще подлежат на задължително сертифициране за енергийна ефективност. Това предвиждат промени в Закона за енергийната ефективност, приети на второ четене от Народното събрание.

Изключение ще се прави за молитвени домове, промишлени и селскостопански сгради, предава БТА.

Собствениците на нови сгради са длъжни да придобият сертификат за енергийни характеристики на сграда в експлоатация в срок не по-рано от три и не по-късно от 6 години от датата на въвеждането й в експлоатация, записаха депутатите.

Сертификатът за енергийни характеристики на сграда в експлоатация ще се актуализира при извършването на преустройство, реконструкция, основно обновяване или основен ремонт, когато се обхващат над 25 на сто от площта на външните ограждащи конструкции и елементи на сградата, предвиждат още промените.

С приетите промени в закона са предвидени и по-кратки срокове за извършване на периодични проверки на водогрейни котли. Честотата на инспекциите е на всеки шест, четири или две години и е в зависимост от вида на използваното гориво и инсталираната мощност на водогрейните котли.

Регламентирано е прилагане на изисквания за енергийна ефективност и енергийни спестявания при възлагане на обществени поръчки, както и при закупуването или наемането на сгради от публични възложители от централната администрация за доставка на продукти, свързани с потребление на енергия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 0
aldy
преди 7 години
Ясно е, че енергийната ефективност им е през онази им работа. Въпросът е откъде могат да чопнат парички за своите фирми и фирмички. Какво печели държавата от "безплатното" саниране на стари сгради? Нищо. Но наще фирми печелят повече от яко, прибирайки основната част от държавните (народни) пари и възлагайки работата на подизпълнители, които работят на цени дори под пазарните. Ето така байхойовците печелят на гърба на народеца, дето още не ги е изритал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още