IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на индустриални имоти у нас изпрати 2019 г. с лек спад

Липсват качествени индустриални имоти, които да отговарят на високите изисквания на клиентите, констатира доклад

08:20 | 11.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: James MacDonald/Bloomberg</em></p>

Снимка: James MacDonald/Bloomberg

Бургас

През 2019 г. пазарът на индустриални имоти значително е променил своята динамика, като за разлика от 2018 г. предлагането изпреварва търсенето. Форуърдните сделките, които са се реализирали в началото на годината, са били договорени в края на 2018 г. В града са започнали да се предлагат за продажба големи индустриални имоти от по-висок клас, за които все още няма инвеститори /купувачи/, които са готови да предоставят суми от 1 до 2 млн. евро.

Цените на индустриалните имотите за отдаване под наем са между 2,5 евро и 3,5 евро на кв.м, като последната се отнася за нови складове с модерна визия и организация на складовата дейност. При продажбата на индустриални имоти цените варират между 450 и 700 евро на кв. м в зависимост от местоположението, година на строителство, ниво на оборудване.

Цените на терените в промишлените зони са между 70 и 120 евро на кв.м. В сравнение с 2018 г. търсенето на индустриални имоти под наем е спаднало значително, като то е насочено единствено към нискобюджетни складове.

Стара Загора

Пазарът на индустриални имоти в област Стара Загора през 2019 г. се е запазил относително стабилен. В самия град предлагането на складове и промишлени помещения е било ограничено, тъй като повечето са заети. Имало е отчетливо търсене предимно на имоти с големи квадратури и на нива на наемите от 3 - 3,50 лв за кв.м, основно за складиране на готова земеделска продукция и торове.

Търсенето на малки и средни по големина помещения (от 100 до 300 кв.м) е постоянно, като средните наемни цени са 4-5 лв. за кв. м. През 2018-2019 г. се забелязва ръст на сделките на промишлени и търговски помещения след дълга хегемония на сделките с жилища. Инвеститорите са започнали да обръщат внимание на магазини и складове с наематели като добра инвестиция, а търсената възвръщаемост е била 5%-6% на годишна база.

При търговските площи се отчита засилен интерес към големи помещения дори и в кварталите за сметка на по-малките магазини дори и в централните части на града.

В годината стартира инициативата на местния бизнес и община Стара Загора с подкрепата на държавата за изграждане на „Индустриална зона Загоре“ с площ от 115 дка. Предлагат се парцели с изградена основна техническа инфраструктура и комуникации на база одобрен ПУП. Имотите са с площ между 4 хил. и 15 хил. кв.м и вече се водят интензивни преговори с международни, български и локални компании.

Плевен

В Плевен пазарът на индустриални имоти е бил слаб през 2019 г. Основно са се наемали помещения с квадратури под 300-500 кв.м, сделки с площи над 1000 кв.м са били рядкост, а предлагането е било ограничено. На пазара е имало умерено търсене на добри оферти, основно като локация и цена, като голяма част от сделките са били сключени от вече установени на място инвеститори, които развиват собствената си база или разширяват вече изградените си производства и складове.

При наемите се е запазило стабилно търсенето на площи под 300 кв.м основно за складови дейности и малки производства на цени между 3 и 5 лв. без ДДС. За площите над тази квадратура няма интерес или той е бил по-инцидентен, като имоти клас А и клас Б биха се реализирали и на по-висока наемна цена с оглед на липсата на предлагане. Продажбите на индустриални имоти в Плевен са били рядкост през миналата година.

Велико Търново
 
Наемните и продажните цени на индустриални и логистични имоти във Велико Търново са се запазили стабилни спрямо миналата година, а предлагането на големи и качествени площи е останало недостатъчно. Пазарът е продължил динамичния си растеж, като цените на наемните складови площи са отбелязали ръст от над 5%, а наемните цени са варирали от 1,5 евро на кв.м до 4 евро на кв.м. При продажбите са се поддържали нива от порядъка на 350-700 евро за кв.м.

Ограниченото предлагане на търговски и индустриални площи и липсата на нови проекти дават основание за поддържане на високи продажни и наемни цени. Изграждането на бъдещите транспортни коридори ще променят пазара на промишлени терени и техните характеристики. Създаването на тази инфраструктура ще доведе до ръст на цените на терените с над 30%. Търсенето на складови и търговски площи в региона на Велико Търново ще даде увереност на инвеститорите да стартират нови и по-мащабни проекти. 

Шумен

Цикличен пазар без устойчива тенденция за растеж или спад. Такъв е бил пазарът на индустриални имоти в Шумен през миналата година. През града минават предимно турски инвеститори, които оглеждат терени от порядъка на минимум 10-20 дка, и местни инвеститори с интерес за разширяване на бизнеса с търсене между 1 и 3 дка.

Шумен има уникално логистично положение и това е едно от големите предимства за инвеститорите, но липсата на добри пътища ги разколебава. С доизграждането на магистрала „Хемус” ще се повиши интересът към град, разположен на кръстопът между Северна и Южна България и на 100 км от морско и речно пристанище.  

През 2019 г. сделките с индустриални имоти в Шумен са били по-малко, отколкото през 2018 г. В индустриалния парк са продадени /договорени/  едва 10% от новообособената зона. Единственият крупен предприемач е бил италиански инвеститор, а останалите са били местни. Най-малките терени там са били по 10 дка.

Наемите са се договаряли предимно в диапазона от 5 до 7 лв. за кв.м. за складовите бази. Някои от големите наематели са построили свои бази и са освободили заеманите до момента площи. Новопостроените складове са се предлагали на цени от 400 до 500 евро за кв.м според квадратурата. При индустриалните имоти цените са варирали според състоянието от 300 до 450 евро на кв.м. При терените е имало по-голямо разнообразие в цените в зависимост от местоположението им: в индустриалния парк най-ниската цена е 20 евро на кв.м. На изходните артерии на града има терени за продажба от 30 до 50 евро на кв.м.  Търсенето е намаляло значително в сравнение с  2018 година.

В замяна на това се строят нови, модерни площи, които ще са готови в началото на 2020 г. и ще привлекат нови наематели.

Благоевград

В Благоевград са се предлагали предимно складове и помещения под наем, липсвали са продажби. В града има доста предприемачи от гръцки произход, които търсят да наемат склад за малък или среден бизнес. Търсенето е било предимно на имоти с по-малки квадратури и с ниски наеми до 5 лв. за кв.м. Същевременно има по-засилено търсене на парцели за застрояване.

В Благоевград е било слабо търсенето за закупуване на складове и помещения. Ако е имало такова, много внимателно са се подбирали локацията и цената на имота. Интерес към наемане на помещения има, но със сравнително малки квадратури и на ниски цени. Наемните цени са били предимно между 3-5 лв. за кв.м. Цените при продажба са варирали между 400-500 евро на кв.м. Като цяло в Благоевград  търсенето през 2019 г. е било по-слабо в сравнение с 2018 г. Регистриран е застой както от страна на продавачите, така и от страна купувачите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още