IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

270 млн. евро са вложени в бизнес имоти у нас през 2019 г.

Най-много през миналата година са били сделките с парцели за строеж, сочат данни на консултантска компания

17:33 | 24.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Боби Тошев, БГНЕС</em></p>

Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

В София обемът на модерните търговски площи е 390 660 кв. м и запазва обема си от първото полугодие на 2019 г. И през второто полугодие е продължило усвояването на преустроените свободни хипермаркет зони, което е довело да абсорбирането на 12 880 кв. м търговски площи. За цялата година обемът им е достигнал 34 760 кв. м и е нараснал със 130% спрямо 2018 г. За второ поредно полугодие бул. „Витоша“ е продължил да регистрира заетост от над 99%. Наемните нива са останали непроменени на ниво от 39 евро на кв. м за търговски център и 55 евро на кв. м на бул. „Витоша“.

Предлагането на модерни търговски площи в Пловдив през втората половина на 2019 г. се е запазило на нива от 87,500 кв.м., а средното ниво на заетост в трите търговски центъра е над 85%. Усвоените площи за цялата година са 2,800 кв.м. Наемните нива на първокласни локации в търговските центрове и на главни търговски улици задържат нива от 25 евро на кв.м. за търговски център и 23 евро на кв.м. за търговски улици. В открития в края на 2018 г. Ритейл Парк Юг са отворили нови обекти Pepco, Lilly, SoPharmacy, Booktrading и PizzAmerigo

Модерните търговски площи във Варна са нараснали с откриването на Delta Planet и са достигнали 123 хил. кв.м.  Средното ниво на заетост за трите търговски центъра в града е над 85%. Новооткритият мол е увеличил нивата на усвоени търговски площи до 33,400 кв.м. Наемните нива на първокласни локации в шопинг центрове и на главни търговски улици в морската столица са отбелязали несъществено намаление до съответно 24 евро на кв.м и 20 евро на кв.м. 

Предлагането на модерни търговски площи в Бургас бележи стабилни нива от 65,000 кв.м, а средното ниво на заетост в проектите в града е над 75%. Усвоените площи за 2019 г. са 3,340 кв.м. Наемните нива на първокласни локации в шопинг центрове и на главни търговски улици са се запазили съответно на 25 евро на кв.м. и 22 евро на кв.м. 

Colliers очаква пазарът да запази инерцията си през последните години благодарение на устойчивия икономически растеж и стабилното потребление. Фокусът обаче ще се измести към градовете с население 70 хил.-100 хил. души, където се очаква да се появят основно търговски паркове. Първите обекти на германската дискаунт верига KiК ще отворят врати през първата половина на 2020 г.

Основните предизвикателства за търговските площи през годината ще бъдат недостигът на квалифицирани кадри и условията на силно конкурентна среда на малък пазар, очаква Colliers.

Логистични и търговски компании – двигатели на търсенето на индустриални имоти

Предлагането на модерни индустриални и логистични площи в София през второто полугодие на 2019 г. се е увеличило с 6% и е достигнало малко над 1 млн. кв. м. Това развитие се дължи основно на изграждане на обекти за собствено ползване и строителство по поръчка (built-tosuit). Продължи да се наблюдава недостиг в предлагането при проектите под наем, както и в наличието на площи на етап „в строеж“, пише Colliers.

Търсенето през втората половина на 2019 г. е било инициирано главно от логистични компании и търговци. Нетните усвоени площи през периода са достигнали 59,800 кв.м., като само една трета от тях са придобити със спекулативни цели, а обект на останалите трансакции са били имоти за собствено ползване. За цялата 2019 г. този показател достига до 98,500 кв.м.

Нивата на свободните площи са останали без промяна (7%), тъй като към пазара са добавени предимно проекти, които са предназначени за собствено ползване. В активно строителство са 184,000 кв.м индустриални и логистични площи, а средните наемни нива остават стабилни. За площи клас А те са 4,7 евро на кв.м за месец, а за клас В - от 2,7 евро на кв.м за месец.

По отношение на търсенето и изграждането на производствени площи основният двигател са компанииите от автомобилната индустрия. Сред мащабните проекти през миналата година са били заводът на VOSS Automotive край Ловеч, новият завод за фарове на „Мерцедес“ на Odelo Farba в индустриална зона Куклен до Пловдив, заводът  за продукти ниско напрежение на ABB в Петрич и разширението на завод за автомобилни климатични системи на ВНТС.

Colliers очаква засилване на активността на пазара на индустриални площи благодарение на търсенето от компании в автомобилната индустрия наред с логистични оператори, обслужващи доставките на съответните компании. Търсенето на подходящи площи за градска логистика в рамките на София ще продължи, като те трябва да отговарят на изискванията на компаниите в сферата на електронната търговия. Сделките на етап „в строеж“ се очаква да продължат и през 2020 г., а наемните нива ще останат стабилни.

Новата година като старата за инвестициите в бизнес имоти

Colliers очаква инвестиционните обеми през 2020 г. да запазят нивата си от 2019 г., а българските купувачи да останат водещи на пазара наред с компании от Източна Европа и Израел. Обикновено този тип компании формират годишен инвестиционен обем в размер между 200 и 300 млн. евро.

Насищането с проекти в строеж може да стимулира местните инвеститори, включително и институционалните, да увеличат позициите си при инвестиционните имоти. „Старт на присъединяването на България към Европейския валутен съюз ERM II през 2020 г., може да доведе до повишаване на кредитния рейтинг на страната и съответно до по-високи инвестиции. Понастоящем валутният риск е нисък, а асоциирането с ERM II може да е положителна предпоставка за допълнително подобряване на средата. Въпреки това достигане на нивата на инвестиции от 2017 и 2018 г. би било изключително трудно“, отбелязва Colliers. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още