IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Господинов: Коронавирусът сваля с 25% цените на жилищата под наем

Пазарът на недвижими имоти устоява на кризата, тъй като хората се чувстват спокойни за парите си, вложени в жилища, смята собственикът на iBROKERS

08:16 | 26.10.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Какъв е профилът на купувачите на имоти към момента и какви имоти търсят?

Съществуват статистически данни, според които българинът живее в жилище със средна площ от около 60 кв. м и няма как да избягаме от тези средни нива. Видът на имота, към който се насочват купувачите, зависи от разполагаемия бюджет, а не от цената на квадратен метър. Купувачите са хора, които са сигурни в доходите си, като представителите на IT бизнеса се открояват .

В същото време наблюдаваме известно отдръпване на купувачите на имоти с инвестиционна цел. През второто тримесечие тези хора купуваха агресивно, очаквайки известни отстъпки от цената, а някои от продавачите се поддадоха на паниката по онова време и възприеха по-гъвкава позиция в преговорите. Сега обаче инвеститорите в имоти по-скоро изчакват, а хората, които се чувстват сигурни в доходите си, купуват, както и тези, които се чувстват несигурни в спестяванията си – те предпочитат парите им да са вложени в имот, отколкото да стоят в банка.

Какво се случва на наемния пазар, какви промени наблюдавате в отношенията между наематели и наемодатели?

В месеците на блокада, когато хората престанаха да се местят, защото беше забранено, наемателите и наемодателите трябваше много бързо да проверят нивото на взаимоотношенията си. Първоначално на наемния жилищен пазар нямаше сериозни катаклизми, но краят на блокадата съвпадна приблизително с края на учебната година. Студентите предпочетоха да се приберат у дома през периода на блокада и виждаме, че все още не са се върнали. Затова и пазарът на наеми не е толкова активен, колкото винаги е бил в този период на годината.

На наемния пазар за високия клас имоти също няма голямо движение и това нормално се отразява на всички останали сегменти надолу. Имаме ясно изразен спад на цените, при които се затварят сделки за имоти под наем, от порядъка на 20%-25%. Това рано или късно ще се отрази и на цените на имотите.

Какво се случва с цените на жилищата към момента? Сбъдват ли се очакванията за спад и каква е прогнозата ви до края на годината и през 2021 г.?

Цените на имотите остават на същите нива като преди здравната криза. Очаквам те да се запазят до края на годината и пазарът да е активен, какъвто винаги е бил през последното тримесечие.

Трудно ми е да направя прогноза за цените през следващата година, тъй като те зависят от много въпросителни – дали проблемите на пазара на офис и търговски площи ще се превърнат в проблеми на банките и как това ще се отрази на лихвените проценти, а оттам дали ще се стигне до рестрикции в кредитирането. Ще има ли второ затваряне? В зависимост от отговорите на тези въпроси върху пазара ще натежават различни показатели. Пазарът на недвижими имоти обикновено устоява на такива кризи и виждаме, че след първоначалния стрес хората се чувстват спокойни да сключват сделки.

Как реагират продавачите на променената ситуация на пазара? Има ли изтегляне на обяви в очакване на по-добри времена?

При продавачите винаги има една група, аз ги наричам мечтатели, която остава на пазара, без да разбира дали той е активен или върви надолу. Пазарът не отчита тези хора като продавачи, а по-скоро ги използва като база за сравнение на други имоти, така че купувачите да се насочват към добре оценени имоти, сравнявайки ги с надценените. Винаги има такава група продавачи, която в напрегнати моменти се оттегля и това пречи на купувача да взема по-бързо решение.

На този етап обаче не може да се говори за оттегляне на продавачи от пазара. Освен това трябва да се има предвид, че заради начина, по който функционира жилищният пазар в България, когато много брокери продават един имот, те не свалят обявата от интернет и пазарът не разбира, че имотът е оттеглен. Той си стои и влияе на останалите имоти. Затова винаги съветвам хората, които излизат на пазара на недвижими имоти, да се подготвят добре, да се срещнат с консултанти и да изберат един от тях, ако искат сделката да приключи до две-три седмици. Ако не го направят, това категорично ще се отрази негативно на цената на имота им.

Преди пандемията много купувачи се насочваха към имоти ново строителство, включително към такива в съвсем начален етап на строеж. По-предпазливи ли са сега купувачите към такива имоти?

На пазара на жилища ново строителство настана голяма тишина по време на блокадата. Това е сегментът от пазара на недвижими имоти с най-голям риск, тъй като няма никакви гаранции за завършване на строителството. Освен това колкото в по-напредвала фаза е строителството на сградата, толкова по-голям е рискът, но хората често не разбират това.

Забелязвам, че напоследък отново има завръщане към сделки с имоти ново строителство, пак чувам определения „проверени строители“, каквото и да означава това. Не мога да прогнозирам какво ще се случи на този пазар, но трябва да се има предвид, че при продажбите на жилища ново строителство няма никакви правила и купувачите трябва да направят много задълбочен анализ. Бих ги посъветвал да поискат от строителя гаранции за завършване на проекта – това може да са банкови гаранции, целево финансиране и т. н. Съветвам да се влиза в сделките с много малко първоначално плащане, а по-голямото плащане да е изтеглено след получаването на разрешение за ползване на сградата.

Какви други съвети бихте дали на купувачите и на продавачите на имоти в новата обстановка на пазара?

Бих ги посъветвал да са в постоянен контакт с брокер, който е активен участник на пазара. Това обикновено е абсолютно безплатно. Клиентите не са длъжни да го наемат, но обикновено съветите, които ще получат, са безценни. Бих посъветвал хората също да не слушат какво говорят най-различни „експерти“, които се изявяват в медиите, тъй като, подчертавам отново, ние боравим със статистика, показваща активност, но не и детайлно какъв е пазарът.

А всъщност конкурентът на продавача се намира в съседния вход и той трябва да се фокусира върху това да бъде малко по-добър и малко по-бърз от съседа си, който също продава в този момент. Същата е ситуацията и при купувачите. Те сравняват имоти в района и също трябва да бъдат много агресивни и да дават най-добрата си оферта веднага. Добре е да разполагат с информация какъв е начинът на живот в квартала, защото купувачите често се фокусират върху цената на квадратен метър и пропускат факта, че ще живеят на това място. Обикновено има причина цената на даден имот да е по-висока и тя е свързана именно с начина на живот в района. С покупката на имот купувачът не придобива просто квадратни метри, а начин на живот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
VladimirYosifov
преди 3 години
Гугъл Карти е подходяща медия за реклама на имоти. Ако предлагате под наем или продавате апартаменти, офис, магазин или право на въздуха - рекламирайте в Гугъл Карти. Можете и сами. Не е сложно. Бъдете търпеливи и отделете време за да покажете имота си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Интересното ще е доста скоро.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
nikiangel
преди 3 години
"хората се чувстват спокойни за парите си, вложени в жилища"Да, ако това са им спестяванията, а за да живеят парите идват от другаде.Ако обаче, както се и случва на практика, коронакризата удря всички източници на доходи (работа, наем, бизнес), тогава за да си купиш храна или за да си платиш сметките, може да дойде момент в който да трябва да продадеш имота. И тогава става интересно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
mrynmryn
преди 3 години
"Но ние не знаем какви са тези имоти жилища, офис площи или магазини, и дали сделките са започнали през това тримесечие или преди две години например в случаите, в които се касае за ново строителство."Това изречение говори много за състоянието на имотния пазар. Вероятно е необходима някаква регулация и по-добро следене, какво се случва с него, както и по-добра документация."Лихвените нива по ипотечните кредити у нас са доста по-ниски в момента, отколкото в САЩ, където се сключват договори за ипотечен кредит при лихва между 4,2% и 4,4%."A това е като да сравняваш магаре и кола. В някои щати и по-малки градове, за 100к$ си купуваш къща, а тук ти предлагат апартамент, със съмнителна квадратура. Да не говорим и за разликата в заплатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още