IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софийските квартали с активно жилищно строителство отчитат ръст на цените

Общо за столицата цените на жилищата са нараснали с близо 5% през 2020 г., сочат данни на компания за оценки на имоти

15:12 | 09.02.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС</em></p>

Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

Тя подчерта, че оценката на имота се отнася само за недвижимия имот с неговите характеристики без обзавеждането и това е причината понякога да има разминаване с очакванията на страните по сделката. Освен това, ако в имота са направени промени като остъклена тераса, например, е важно те да са узаконени, защото в противен случай се превръщат в тежест за жилището.

„В България масовата практика е оценките да се изготвят въз основа на документ. Ако са направени промени, които обаче не са узаконени и документирани по съответния начин, това не може да се счита за плюс, а дори понякога се смята за минус. Например, ако са съединени два апартамента и е получен изключително луксозен обект, но това не е узаконено, не можем да оценяваме имота като луксозен, а дори трябва да предвидим разходи за връщането му в първоначалното състояние, защото може и да не е възможно да бъде узаконен в настоящия му вид. Доста често клиентът е заблуден и когато оценителят дойде на поредна фаза от преговорите му за покупка на жилището, има опасност той дори да се превърне в негов враг, защото не иска да му помогне да получи по-висока оценка“, каза Божилова.

Оценителската професия се дигитализира

"Адванс" въвежда първия за българския пазар автоматизиран модел за изготвяне на оценки. Софтуерното решение съхранява и обработва голяма база данни, с което прави работата на оценителите по-бърза и прецизна и контролира субективния фактор.

Божилова обаче подчерта, че технологиите не отменят личното посещение на недвижимия имот от оценителя, за да се убеди в неговото качество.

„Оценителят може да използва помощни средства, включително дронове, както и допълнителни технологии. В нашата автоматизирана система, например, има включен модул мобилно приложение, което оценителят ползва – отива на място, прави огледа, заснема, от мобилното приложение снимките отиват директно в доклада, оценителят посочва на място кои са характеристиките на дадения имот и те се пренасят автоматично в оценителския доклад“, разказа Божилова.

„Всички обстоятелства около дадения обект трябва да се преценят, за да може оценителят да се произнесе. Оценка без оглед и без преглед на документите не е експертна оценка“, категорична е тя. Затова според нея ролята на оценителя няма да отпадне, а той ще получи възможност с помощта на допълнителни технически средства да върши работата си по-бързо и обективно.

Близо 50% от оценителските доклади, изготвени от "Адванс" през изминалата година, са за целите на кредитирането – отпускането на нови или предоговаряне на стари заеми. Друга част са поръчани от страните в сделки за покупко-продажби както на имоти, така и на други активи и бизнеси.

“Собственици на хотели и други туристически обекти, както и транспортният бизнес, засегнат от COVID, възлагат изготвянето на актуални оценки на активите си, за да търсят рефинансиране. Очакваме този тип оценки да зачестят с изтичането на мораториума върху кредитите, особено от компаниите, които са се възползвали от кредитната ваканция, но до момента не са правили преоценка на активите си“, каза Божилова.

 „Ще има задържане и намаляване на стойности, оценката на такива обекти ще е предизвикателство и според мен банките и оценителите трябва да помогнат на хората, които искат да останат в бизнеса и да се развиват, да получат съответното финансиране“, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 1
simbad
преди 3 години
Божодидарка пак прибра 50 лв за платената измислица. Ще си купи буркан с мас този вечер. Иначе тва показва че пазара в тотален колапс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
Varfor
преди 3 години
Из София все по-често попадам на надписи "Продава се" както за търговски площи, така и за апартаменти, но може би аз нещо не виждам добре.И ми е много интересно за какво убежище на спестявания може да се говори, като наскоро имаше статия за ръста от около 10% в размера на средния ипотечен кредит за 2020 спрямо 2019.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 3 години
"Тя обяснява това с желанието на хората да потърсят убежище за спестяванията си в имоти ...Убежище за спестяванията?Това не е ли подсъдно?Индиректно и косвено се насажда несигурност в банковата система ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 3 години
Какви са тези експерти които се чудят каква оценка да дадат на жилищата ?Един път се объркали,сега пак се изявяват като експерти.През ден ново облъчване.В тази криза дето краят и не се вижда нон стоп облъчват населението да се набива в заеми и да си влага парите в тухли,при положение,че безработицата непрекъснато расте и ефектите от целия цирк дори още не са се материализирали напълно.В момента банките дори и не знаят какъв процент заеми ще им бъдат върнати след мораториума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още