IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над половината от офис строителството в София е съсредоточено в три зони

Най-малко неусвоени площи има в Бизнес парк София, а най-много - в офис сградите по протежението на бул. "Цариградско шосе"

13:47 | 18.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Боби Тошев, БГНЕС</em></p>

Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

Районите около бул. „Цариградско шосе“, Бизнес Парк София и квартал „Хладилника са най-динамично развиващите се офис зони в София. В тях обаче са концентрирани и 38% от свободните площи на пазара, сочат данни на консултантската компания Colliers International.

С най-нисък процент неусвоени площи е районът на Бизнес парк София (7%), следван от кв. “Хладилника‘‘ (8%), а една четвърт от площите в офис сградите по протежението на бул. „Цариградско шосе“ са празни. В тези зони са съсредоточени 52% от сградите в строеж, както и 67% от всички регистрирани сделки на пазара.

Средните офертни наемни нива за района на бул. „Цариградско шосе“ са около 12 евро на кв.м на месец, за кв. „Хладилника“ достигат 13 евро на квадрат, а в района около Бизнес парк София - 12,5 евро.

Общо за София пазарът на офис площи клас А, В и С достига 2,557 млн. кв. м и отбеляза ръст от 2% в предлагането за второто полугодие на 2021 г. На годишна база покачването е със 7% и се дължи на големия обем от завършени площи през първата половина на годината.

Според Colliers сигналите за възстановяване на пазара продължават, като брутно наетите площи през второто полугодие на 2021 г. (общата площ, която е била продадена или отдадена за периода) са 81 670 кв.м, а за цялата година – 152 хил. кв.м, което е около 40% ръст спрямо 2020 г.

Търсенето е движено основно от желанието за оптимизация и консолидация под формата на нов, по-модерен офис, по-добри наемни условия или по-ефективно разпределение на офис пространството.

Най-активни са ИТ и аутсорсинг секторът (61%), финансовите услуги (25%), професионалните услуги (8%), индустриалният сектор (2%) и търговията (2%).

64% от брутно наетите площи се дължат на релокации, 18% на експанзия на вече присъстващи фирми, 13% на подновявания на договори и 5% са договорени от нови за пазара компании.

Нетно усвоените площи (разликата между реално усвоените площи през текущия период спрямо предходния) за второто полугодие на 2021 г. са 47 100 кв.м., а за цялата година достигат 72 800 кв.м. Делът на неусвоените на пазара офис площи остава стабилен при нива от 16%.

Средните офертни наеми също запазват своите стойности от първата половина на 2021 г. и за офиси клас А достигат 12,5 евро на кв.м, а за клас B са 10 евро на кв.м.

Около 258 хил. кв.м са в активно строителство и се очаква да бъдат завършени в периода 2022-2024 г., което е най–ниският обем от 2016 г. насам.

В зона Център предлагането запазва нивата си от първата половина на 2021 г. и достига 310 900 кв.м. Нивата на свободните площи в зоната са стабилни на равнище от 7%. 36 700 кв.м. са в активно строителство.

Предлагането на офис площи в зона Широк център се увеличава с 3% през втората половина на 2021 г. и достига 563 500 кв.м. Свободните площи в зоната остават стабилни на ниво от 19% от общия обем. 122 200 кв.м. са в активно строителство.

В зона Периферия е отчетен ръст от 2% в предлагането на офис площи спрямо първата половина на 2021 г. и то достига 1 682 750 кв.м. Свободните площи в зоната през второто полугодие се запазват на ниво от 17% от общия обем. 99 400 кв.м са в активно строителство.

Colliers прогнозира, че през тази година интересът и присъствието на бизнеса ще се разшири и към регионалните градове. „Организациите възприемат хибридни модели на работа, което ще стимулира увеличение в търсенето на гъвкави пространства като сателитни офиси, отдалечени от централния. Доверието в този сектор се завръща и операторите на коуъркинг пространства търсят възможности за разширяване“, пише консултантската компания.
Тя прогнозира активизиране на по-малките играчи и по-голямо разнообразие от концепции при офисите. Това включва и инвеститори в офисни имоти, които ще разработят собствени flex пространства като отговор към наемателите, които търсят гъвкави решения.

Компанията отчита засилен интерес на нови за България компании от ИТ и аутсорсинг сектора за откриване на офис. Подобен интерес според Colliers не е наблюдаван в последните три-четири години. „Реализацията на тези планове ще зависи не само от наличния сграден фонд, а от конкурентоспособността на трудовия пазар и предвидимостта и стабилността в политически и икономически аспект“, пише компанията.

Тя очаква средните офертни наемни нива да се задържат на нивата си, като е вероятно наемателите да имат по-високи очаквания към участието на наемодателите в изграждането на висококачествени довършителни работи в наетите площи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още