IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на офиси в София е на най-ниското си ниво от пет години

Свободните площи продължават растат и в края на декември са 16,8%

20:00 | 03.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Evgeniy Grozev, Unsplash</em></p>

Снимка: Evgeniy Grozev, Unsplash

Намалялото търсене и ръста на цените на строителните материали е довело до значителен спад на строителството на офиси в София през миналата година, показват данни на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Общият обем на завършени офис площи през 2021 година достига 155 700 кв.м, като последното тримесечие носи едва 12 900 кв.м. При липса на подписани наемни договори в хода на строителството и увеличени експлоатационни разходи част от инвеститорите решават да отложат финализирането на проектите си за 2022 година. В процес на изграждане към момента са 190 355 кв.м, което е най-ниският обем у нас за последните пет години, сочат данните на компанията.

Продължава и миграцията на компании към по-висок клас. Това поставя под натиск по-старите сгради с по-неблагоприятни локации и рефлектира в пореден ръст на свободните площи, които към края на декември достигат 16,8%.

Пазарът е далеч от нивата си през 2019 г. и по отношение на наемна активност, въпреки че през 2021 г. обемът на наетите офис площи в София е нараснал с 43%. Общо 153 991 кв. м са усвоените пространства за периода на фона на 107 382 кв. м в пандемичната 2020 г. Това обаче все още е далеч от нивата през 2019 г., когато наети в столицата са 175 832 кв.м.

„Само през последното тримесечие на 2021 г. са наети или подновени договорите за 46 328 кв. м, но към момента сме все още далеч от стабилизиране на пазара спрямо нивата отпреди пандемията. Основни двигатели на сделките са консолидирането на площи и релокацията на наематели, а делът на експанзиите остава сравнително малък”, казва Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

По думите му, компаниите продължават да търсят оптимизация на работните си пространства и същевременно преоформят офисите си в синхрон с новите модели на работа. Нуждата от нов начин на работа води и до ръст на интереса към гъвкавите работни пространства, като заетостта на тези площи продължава да расте. Много компании наемат места в споделени офиси, като част от хибридния модел на работа, наложил се през последната година.

„Общият обем налични площи към момента е малко над 2 240 000 кв. м, като от тях незаети са близо 377 000 кв.м. В същото време сме свидетели на значителен спад в строителната активност в отговор на свитото търсене от страна на наемателите и сериозния ръст в цените на строителните материали В по-дългосрочен план това е предпоставка за възстановяване на баланса между търсене и предлагане, особено в първокласния сегмент на офис пазара”, коментира Кръстев.

На този фон наемните нива се запазват стабилни през четвъртото тримесечие на 2021 г. Към края на периода те остават 15 евро/кв.м в централните бизнес райони и 12-14 евро/кв.м по протежение на главните булеварди. Под натиск са цените в по-ниския сегмент офис площи. Нивата на възвращаемост при първокласните активи също се запазват стабилни – 7,5%.

Нетното усвояване, което отразява разликата между заети и освободени площи за даден период, остава ниско - 15 976 кв.м през последното тримесечие на 2021 г. Сред по-значимите наемни сделки в края на миналата година са тази на Coca Cola за 9350 кв.м в Garitage Park и подновяването на договора на Huawei в Megapark за 1650 кв.м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още