IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Николов: Над 1000 строителни компании ще спрат дейност до края на годината

Политическото ръководство на ПП използва строителния бранш в своите политически игри, каза изпълнителният директор на КСБ

13:39 | 31.07.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС</em></p>

Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

Не е вярно, че пътностроителните фирми са свалили правителството на промяната. Проблемът с тези фирми е само върхът на айсберга. Политическата криза и управлението на промяната се отразиха изключително негативно върху строителния отрасъл... Политическото ръководство на ПП използва строителния бранш в своите политически игри, каза пред БНР Валентин Николов, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България.

И посочи, че общият обем на строителната продукция за четвъртото тримесечие на миналата година и за първото тримесечие на тази година, отнесен към съответния предишен период, е със спад от 40%.

"Има сериозен спад в приходите на бюджета от строителния сектор и това не е епизодично, а системен проблем, който неминуемо ще се отрази върху икономиката на страната. Има сериозно намаляване на заетите в отрасъла, има фалити на фирми. Средномесечно от регистъра ни на строителните фирми отпадат по около стотина фирми, а това е много на фона на 6500 фирми, вписани в него. До края на годината около 1200-1300 фирми може да прекратят своята дейност", заяви Николов.

По думите му решението за преизчисляване на сумите, по които са сключени договорите за поръчки, при сериозна инфлация е правилно, но закъсняло.

"България е единствената страна, която няма методика за индексация на строителните договори", изтъкна изпълнителният директор на КСБ.

Той заяви, че Кирил Петков и Асен Василев не са се вслушвали в експертното мнение на хората в екипа си.

Николов каза още, че след решение на Конституционния съд служебният кабинет може да подпише документи за изплащане на парите на пътните фирми.

"Колегите няма да оставят държавата без пътно поддържане, без снегопочиставне, тъй като това е свързано с живота на хората, с икономиката, с националната сигурност", отбеляза той. 

Изпълнителният директор на Камарата на строителите в България обобщи, че в последните 20 години у нас е създадена национална строителна индустрия.

"През миналата година 95% от строителния обем е извършен от български строителни фирми. Това е успех, постигнат без рестрикции на чуждите фирми, а на базата на конкуренцията. Този успех постигнахме със съвместните усилия на политици, строители, експерти. Този показател е най-висок за всички страни от Централна и Източна Европа. Това е възможност за нашето общество в такива кризисни моменти", каза Николов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
15%
преди 1 година
Нормално и РЕДНО е да фалират! Надниците при тях са по-високи отколкото при лекарите! А интервюрания е поредния ***, който реве, че не го замерят с пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Petar2015
преди 1 година
Значи парите пак ще потекат към пътните строители и ще изчезнат безследно. А ние ще гледаме дупки по пътищата. Милиард лева за километър магистрала, строена пет години, при това с бабунки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още