IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските купувачи на имоти засилват апетита за инвестиции в чужбина

Руснаците търсят места, които са приятни за живеене, без да се интересуват много от икономиката и нивото на безработица в страната

16:37 | 08.04.13 г.
Руските купувачи на имоти засилват апетита за инвестиции в чужбина

Икономическата криза в Европа продължава, но пък това е добре дошло за руските купувачи на имоти, които не губят апетит за инвестиции извън родината, пише themoscownews.com.

Руските купувачи търсят престиж, по-топъл климат и възможности за пълноценна почивка и през зимата, и през лятото. Предпочитани дестинации за тях са Великобритания, Австрия, Швейцария, Испания, Гърция, България, Кипър и други, отбелязва изданието.

Руските купувачи също не правят изключение и са все повече привлечени от пазарите, където цените на имотите бяха тежко ударени от кризата, естествено след внимателно претегляне на рисковете.

Въпреки провала на банковия сектор в Кипър – поредната жертва на кризата, отлив на руските купувачи от пазара на имоти на средиземноморския остров изобщо не се забелязва. За някои купувачи инвестицията в имот в страната не представлява риск.

„Рисковете от страна на банките са ясни. Покупката на недвижим имот обаче е съвсем друг въпрос“, коментира Памбос Хараламбос, агент в москва на строителната компания Aristo Developers.

Хараламбос обаче подчертава, че по-голямата част от земята, върху която строи компанията, е била купена още преди присъединяването на Кипър към Европейския съюз (ЕС) през 2004 г., което се отразява благотворно и на цените, и на данъците.

Други анализатори обаче предупреждават, че рискът от инвестиции в имоти в Кипър трябва да бъдат внимателно премислени, тъй като пазарът там е в спад от 2007 г. Освен това много руснаци са влагали парите си в кипърски банки с идеята по-късно да ги инвестират в жилище на острова. Сега те са изгубили голяма част от тези средства.

При инвестициите в имоти оценката на риска зависи от купувача. Опасността от разрастване на кризата би засегнала повече бизнес имотите, според Юлия Овчинникова, директор международно бизнес развитие на IntermarkSavills.

Евентуален спад в цените може да съживи интереса към пазара на недвижими имоти, но е необходимо време, за да се определи посоката на пазара. Това обаче не е много валидно за пазара на жилищни имоти, тъй като руснаците търсят места, които са приятни за живеене, без да се интересуват много от икономиката и нивото на безработица в страната.

Според някои анализатори е странно, че интересът на руснаците към пазара на имоти не се измества на Изток, към Азия. Това се обяснява с колебанието им да навлизат на непознати пазари, които са твърде отдалечени и географски, и културно от западните традиции. Nякои експерти обаче очакват, че интересът на руснаците постепенно ще се разширява и в тази посока, особено в азиатските региони, коита са силно повлияни от европейската култура, като Хонконг например.

В последно време посредниците наблюдават възраждане на интереса на руските купувачи към Чехия. По-възрастните руснаци асоциират страната с курорта Карлови Вари. Сред по-младите руснаци пък чешката столица Прага има репутацията на „новия Париж“, което също добавя плюс към образа на Чехия като привлекателна дестинация за руски инвестиции.

Все повече се засилва и интересът на руснаците към Франция, макар и тя да е по-далечна за тях в културно отношение. В последните месеци обаче руснаците са забавили темпото с инвестициите в луксозни имоти в страната, за да видят докъде ще стигне президентът Франсоа Оланд в данъчното облагане на богатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още